Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul medical, 4 noiembrie 2015

  • Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, informează un comunicat al MS.

  • Deputatul Tudor Ciuhodaru şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Colegiului Medicilor din România (CMR), adăugând că doreşte condiţii de muncă adecvate pentru medici, salarizare corespunzătoare şi desfiinţarea “feudelor baronilor din sănătate”.

  • Şeful Biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, a afirmat că trendul descrescător al acoperirii vaccinale în Europa are ca principală cauză refuzul părinţilor. 

500.000 de doze de vaccin antigripal în sezonul 2015-2016

Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate în primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, informează un comunicat al MS.

Potrivit sursei citate, pentru sezonul 2015 — 2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 500.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. “Avem deja 300.000 de doze distribuite la nivelul direcţiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmând ca de săptămâna viitoare să fie distribuite şi celelalte 200.000 de doze. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de vaccin şi peste cele 500.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat în comunicat. Campania de vaccinare a MS se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu pături. ”Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC”, precizează comunicatul.

 

Tudor Ciuhodaru va candida pentru preşedinţia Colegiului Medicilor din România

Deputatul Tudor Ciuhodaru şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Colegiului Medicilor din România (CMR), adăugând că doreşte condiţii de muncă adecvate pentru medici, salarizare corespunzătoare şi desfiinţarea “feudelor baronilor din sănătate”.

Propun să acţionăm împreună pentru bunăstarea acestei profesii. Asta înseamnă trei lucruri clare: condiţii de muncă adecvate, salarizare corespunzătoare şi desfiinţarea feudelor baronilor din sănătate. Drumul înainte va fi lung. Urcuşul va fi greu. S-ar putea să nu ajungem repede la capăt. Numai solidari putem trece cu bine peste ceea ce va urma”, le-a transmis Ciuhodaru medicilor, printr-o postare pe blogul său. El a adăugat că accentul trebuie pus pe drepturile medicilor, astfel încât aceştia să fie respectaţi de guvernanţi.

Dr. Gheorghe Borcean a fost ales pe 1 aprilie preşedinte al Colegiului Medicilor din România, înlocuindu-l pe Vasile Astărăstoae care a demisionat din funcţie la sfârşitul lunii martie. El a anunţat la momentul respectiv că este vorba despre un mandat scurt, care expiră în luna decembrie, când vor fi organizate alegeri pentru mandatul întreg de patru ani. Gheorghe Borcean preciza la momentul respectiv că intenţionează să candideze în luna decembrie.

 

Principala cauză a trendului descrescător al vaccinării: refuzul părinţilor

Şeful Biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, a afirmat că trendul descrescător al acoperirii vaccinale în Europa are ca principală cauză refuzul părinţilor.

Există acest trend descrescător al acoperirii vaccinale. O principală cauză este refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii. Vedem acest trend în mai multe ţări din Europa. Chiar îl vedem în mai multe ţări din Europa, îl vedem în sisteme de sănătate pe care noi le vedem foarte performante, cum ar fi Franţa. Am văzut în aceşti ani o creştere a unor boli, a unor epidemii de rujeolă şi rubeolă în state în care nu ne-am fi aşteptat, iar recent apariţia acelor două cazuri de poliomielită vaccinală în Ucraina spune totul despre ce se poate întâmpla dacă nu ai o acoperire vaccinală corespunzătoare”, a afirmat Olsavszky, la Senat, la dezbaterea cu tema “Vaccinarea obligatorie — pro sau contra”, organizată de grupul parlamentar PSD. El a subliniat că o acoperire vaccinală corespunzătoare, conform recomandărilor OMS, este de peste 95%, iar în Ucraina în regiunea unde au apărut acele două cazuri de poliomielită a fost de 15%.