Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nu omorâţi muzica!

Invitaţi la RFI Romania să prezinte cele mai recente produse discografice ale proiectelor lor muzicale, Dan Byron, liderul trupei byron si Lucia, au tras un semnal de alarmă asupra situaţiei in care se află în prezent scena muzicală românească, în urma tragediei din Club Colectiv.

Dan Byron: "Este o perioada foarte grea. Nu ştiu dacă învăţăm ceva din asta. Deocamdată tot ceea ce vad eu este că noile reguli, omoară underground-ul. Eu pur şi simplu constat asta. Dacă noi (nr. - byron), mai avem şanse să cântăm undeva, avem nişte ani în spate, nişte albume. Trupele şi oamenii noi care vin acum, foarte greu să mai găsească adecvate de cântat. E de apreciat schimbarea de atitudine a autorităţilor, doar ca în momentul acesta imi pare că se trece în cealaltă extremă, pentru că aşa suntem noi. Oricum, e o perioadă în care, muzical, se întâmplă foarte puţine lucruri."

În urma tragediei din Club Colectiv, din motive independente de voinţa artiştilor şi în ciuda tuturor eforturilor organizatorice depuse, concertul de lansare de la Bucureşti a albumelor byron – “Eternal Return” şi Lucia - “Silence” a fost amânat de două ori.

Dan Byron: În momentul în care organele competente, nu îşi exercitiă funcţiunea şi nu se duc să rezolve problemele acolo şi să dea cu parafa şi cu semnatura, sau nu... deci, inchide-l sau deschide-l, dar nu-i ţine pe oamenii ăia în şah cum vrei tu, pentru că omori muzica. Repet, sunt foarte multe trupe care nu au concerte în momentul acesta, chiar şi foarte multe trupe care ar face concerte pentru strângere de fonduri pentru victimele din Colectiv, răniţi care au încă probleme şi au nevoie de bani, foarte mulţi. Ar fi foarte mulţi interesaţi să facă asemenea concerte dar nu o pot face pentru ca nu au unde."

Valentin Panduru: "Dar în această perioadă, muzica nu trece cumva in plan secundar?"

Dan Byron: "Stii ce a zis Winston Churchill când au vrut să taie fondurile de la cultură în timpul războiului, a spus -păi şi noi pentru ce mai luptam?-. Pe bune! Nu pentru asta luptam?!"

În aceeaşi emisiune, Lucia a salutat proiectul de lege care îşi propune să interzică fumatul în spaţii publice.

Lucia: "Cea mai buna decizie care s-a luat şi care se va vota, sper, acum. Este o ecuaţie foarte simplă. Oamenii fumează, nu pot exista senzori de fum. E ceva atât de la mintea cocoşului că nu înteleg de ce nu s-a întâmplat mai repede. (...) Oamenii trebuie să înţeleagă că asta-i o meserie (nr. - muzica), este un stil de viaţă, nu este o joacă! Într-un fel, eu sunt foarte suparată pe mine şi ca om şi ca artist, că nu m-am gândit la asta niciodată. În momentul în care te duci şi cânţi într-un local, nu stai să te gândeşti unde sunt ieşirile, unde sunt extinctoarele."

Concertul de lansare al celor doua albume, byron - "Eternal Return" şi Lucia - "Silence", va avea un important  caracter umanitar. Concertul anunţat acum pentru data de 29 noiembrie în Beraria H, lasă publicului intrarea liberă, însă se pot face donaţii în cutiile prezente în cadrul acestui eveniment. Iar plătitorii de bilete pentru concertele anulate, pot alege să-şi ia banii inapoi sau pot solicita la adresa www.IaBilet.ro, ca banii lor să fie redirecţionati către Fundaţia Estuar, care la randul ei va trimite banii catre victimele şi răniţii din Colectiv.

Pentru că albumul byron - "Eternal Return" este deja în rafturile cu muzică din magazine, Valentin Panduru i-a invitat în studioul RFI Romania pe Dan Byron şi Lucia, pentru a discuta despre cele două realizări discografice dar şi despre contextul în care apar ele pe piaţa muzicală românească.

 
Valentin Panduru în dialog cu Lucia şi Dan Byron