Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sistem ”privat” de irigații, până reface statul ce a mai rămas nedistrus

irigatii_agigea.jpg

Gheorghe Lămureanu, fermier din Agigea, a luat un milion de euro de la Uniunea Europeană pentru un sistem de irigații pe mare suprafață
Gheorghe Lămureanu, fermier din Agigea, a luat un milion de euro de la Uniunea Europeană pentru un sistem de irigații pe mare suprafață
Sursa imaginii: 
RFI

Emisiunea Rural ajunge în județul Constanța, mai exact la Agigea, acolo unde nu de mult un fermier și-a rezolvat o problemă acută – lipsa de apă atunci când au nevoie plantele de ea. Gheorghe Lămureanu are sistem particular de irigații, și asta pe câteva sute de hectare.

Investiția, de peste 1 milion de euro, a fost făcută în cea mai mare parte din fonduri europene. Este adevărat însă că până au venit banii europeni, Gheorghe Lămureanu a cheltuit mult din propriul buzunar.

Are două ferme - una vegetală şi una de animale. Cea vegetală se întinde pe aproximativ 1.500 de hectare, pe care cultivă grâu, orz, rapiţă, floarea-soarelui (200 hectare) şi alte plante. De exemplu, anul trecut, a cultivat 80 de hectare cu muştar şi coriandru, reuşind să vândă producţia cu aproape 90.000 de euro.

Ies bani buni din astfel de afaceri, spune Gheorghe Lămureanu, dar nu ajung mereu pentru cât ai nevoie. Așa că a obținut o finanțare de la Comisia Europeană de peste 520.000 de euro, prin intermediul a trei proiecte. Cu acești bani a cumpărat utilaje agricole performante și și-a modernizat cele două ferme. Subiectul emisiunii noastre îl reprezintă însă un alt proiect - în calitate de președinte al Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Agigea, Gheorghe Lămureanu a luat un milion de euro pentru o primă stație de pompare pentru irigații cu apă din Canalul Dunăre - Marea Neagră.

Pe lângă faptul că e costisitor, proiectul se întinde pe o mare parte a pământurilor lui Gheorghe Lămureanu, așa că discuția cu el am purtat-o în cea mai mare parte în mașina cu care umblam pe câmp.

Discutăm acum, în emisiunea Rural, cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, despre ultimele actualități în domeniu.

Mihaela, bună seara și să începem cu o chestiune de alimentație, deci care ține de agricultură, dar care ar putea stârni ridicări de umeri și cel puțin nedumeriri în România. Parlamentul European a avizat o propunere care prevede introducerea in consum, a unor noi alimente, cum ar fi insectele, algele si noi tipuri de ciuperci. Votul aduce și proceduri pentru autorizarea noilor alimente pentru ca acestea să poată fi produse și comercializate în cele 28 de state membre. Este adevărat că mai întâi se vor face studii și analize care să garanteze că insectele nu afectează starea de sănătate a populației.

 
Ascultă emisiunea Rural din 9 noiembrie 2015