Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 1 decembrie 2015

parada.jpg

1 decembrie, parada de Ziua Nationala a Romaniei
1 decembrie, parada de Ziua Nationala a Romaniei

 La multi ani Romania! Peste 2600 de militari şi 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, cel de Interne, SRI, SPP, STS şi din Poliţia Locală au participat la parada militară de 1 decembrie. Manifestarile din Capitală s-au desfasurat pentrru al doilea an consecutiv în Piaţa Constituţiei.

sumarul emisiunii 40 de minute

10 mai, 23 august sau 1 decembrie. Romania a marcat de-a lungul anilor si alte zile nationale. Ne vom retrai istoria in aceasta seara, ne vom aminti de momentul in care printul Carol punea pamantul pe picior romanesc, de data la care Romania intorcea armele impotriva Germaniei naziste sau de alipirea Transilvaniei care punea pe harta Romania mare.

In fiecare an de 1 decembrie, una din temele de dezbatere vizeaza schimbarea momentului in care Romania isi marcheaza ziua nationala. In aceasta seara istoricul Alin Ciupala ne va explica faptul ca in opinia sa nu exista motive temeinice pentru ca aceasta aniversare sa fie schimbata. In opinia sa insa, noţiunea de patriotism ar trebui să capete altă semnificaţie în secolul 21.

Cu surprindere sau nu o sa-i cunoasteti astazi si pe strainii care simt romaneste. Yvette Larsson, o profesoara din Suedia indragostita de Romania sarbatoreste ziua de 1 decembrie si mai mult, incearca in fiecare alta zi sa demonteze cliseele si stereotipurile legate de imaginea Romaniei.

Vorbim si despre un atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc. În acest caz a fost reţinut un bărbat, membru al unui grup extremist maghiar.

Iar la Paris, Conferinţa mondialǎ pe tema schimbǎrilor climatice a intrat într-o fazǎ de negocieri tehnice, care sunt dificile. Astǎzi este rîndul negociatorilor sǎ intre în acţiune. Ei au la dispoziţie o sǎptǎmînǎ pentru a redacta un text care va fi apoi aprobat la nivel ministerial pentru a deveni, eventual, un acord internaţional. 

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 1 decembrie 2015