Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul medical, 2 decembrie 2015

  • Stocurile de vaccin antirabic şi antitetanos ale Institutului “Matei Balş” s-au epuizat, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Cătălin Apostolescu.

  • Costurile estimative pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv care au fost transferaţi în străinătate se ridică la 90-100.000 de euro pe lună pentru o persoană.

  • Un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că 64% dintre persoanele diagnosticate cu HIV nu se simt în siguranţă dacă mărturisesc că sunt infectate, aceasta categorie de bolnavi fiind cea mai expuse riscului de discriminare în România.

Criză de vaccin antirabic şi antitetanos, la Institutul ‘Matei Balş’

Stocurile de vaccin antirabic şi antitetanos ale Institutului “Matei Balş” s-au epuizat, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Cătălin Apostolescu. “Este o sincopă pe termen mai lung, pentru că Ministerul Sănătăţii renegociază preţul cu producătorii de vaccin. Nu numai pentru antirabic este valabilă această problemă, pentru toate produsele biologice. Până nu se încheie procedura de renegociere a preţului, noi nu putem să îl cumpărăm. Noi avem bani pentru vaccin, ei îl au în depozit, dar nu putem să îl cumpărăm. Această problemă ţine de aproximativ două luni”, a explicat medicul. Potrivit acestuia, Institutul a folosit vaccin din stocurile pe care le avea, însă acestea s-au epuizat.

 

Cazul Colectiv: costurile pentru un pacient internat în străinătate se ridică la 100.000 de euro pe lună

Costurile estimative pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv care au fost transferaţi în străinătate se ridică la 90-100.000 de euro pe lună pentru o persoană. “Au venit primele evaluări ale costurilor de la câteva spitale, ele se ridică undeva la 90-100.000 de euro pe lună pentru un pacient, pentru cei internaţi în prezent în străinătate. Ele sunt variabile în funcţie de complexitatea şi evoluţia fiecărui caz. De aceea, prin OUG se prevede acoperirea tuturor sumelor care sunt necesare”, a declarat Săndesc, la Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă. Preşedintele CNAS, Vaslie Ciurchea, a adăugat că din numărul total de pacienţi internaţi în spitale după acest tragic eveniment 27 erau neasiguraţi. Pentru aceştia au fost plătite asigurările, conform legii, de Fundaţia Mereu Aproape, a precizat el.

 

Persoanele seropozitive sunt cele mai expuse riscului de discriminare

Un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că 64% dintre persoanele diagnosticate cu HIV nu se simt în siguranţă dacă mărturisesc că sunt infectate, aceasta categorie de bolnavi fiind cea mai expuse riscului de discriminare în România. “În primul rând, au probleme de respingere din partea populaţiei de a-şi ocupa un loc de muncă. Multe firme au introdus obligatoriu testul HIV şi automat se duce la respingerea lor de pe piaţa muncii, nu pot beneficia de credite de nevoi personale din cauza diagnosticului, codului de boală B20. Dacă se caută pe internet acest cod arată HIV şi se respinge automat creditul”, a precizat Cristian Roşu, Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de HIV/SIDA “Noi şi ceilalţi”. Potrivit acestuia, legea anti-discriminare prevede că testul HIV nu este obligatoriu decât în anumite cazuri. “Convieţuirea cu HIV/SIDA nu implică niciun pericol pentru ceilalţi”, a arătat el. Potrivit datelor Compartimentului de monitorizare a infecţiei HIV/SIDA de la nivelul Institutului ”Matei Balş”, în România trăiau, la 30 iunie, 13.277 de persoane infectate cu HIV, iar în primele şase luni ale acestui an s-au diagnosticat cu HIV alte 333 de persoane.