Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când căminul-casă devine acasă

12339261_10153120842151640_3966603830201950277_o.jpg

Monika Caracudă și Dan Pavel in studioul RFI Romania
Monika Caracudă și Dan Pavel în studioul RFI România
Image source: 
Eduard Vasilica, RFI

Dialogăm, astăzi, în emisiunea dedicată businessului, de la Rfi România, cu o entuziastă luptătoare pentru condiții rezidențiale dăruite vârstnicilor noștri. Căminul Villa Orchideea și Monika sunt sinonime cu antreprenoriatul social, pur-sânge. Grația și sensibilitatea deosebite, marca Monika, se pot defini, complet, când se articulează, în proiectul Căminul Villa Orchideea, cu ea, la comanda administrativă şi generare resursei-cheie: empatia.

Ca şi profesionist s-a născut în administraţia publică italiană,în birourile Regiunii Piemonte, în diverse proiecte şi programe în domeniul serviciilor sociale şi medicale.
A răspuns provocării de a se dezvolta (roluri de coordonare/conducere ale unor centre rezidenţiale) în cadrul unui grup (Punto service Cooperativa Sociale a r.l.) lider în Italia în domeniul îngrijirilor socio-medicale cu precădere a vârstnicilor, atât în regim rezidențial, cât și la domiciliu, cu o experiență de peste 25 de ani. Acest grup avea în îngrijire, anul trecut, aproximativ 4000 de vârstnici, în regim rezidenţial, 2200 de vârstnici, la domiciliu, toate realizate cu un personal de circa 3000 de angajaţi şi un facturat de milioane de euro. Iar povestea continuă. Cu dorinţa Monikai de a răspunde unei provocări noi, aceea de a deschide un centru şi în România. Astfel, în 2014, România din dorința de a împărtăși această experiență și de a contribui la realizarea unor servicii de calitate în condiții de siguranță pentru vârstnicii români aflați în incapacitatea de a se îngriji singuri, deschide centrul Căminul Villa Orchideea, de la Răzvad, județul Dâmbovița. Această decizie a fost influențată și de rolurile de fiică și nepoată, față de care, invitata noastră, se simte, mereu, responsabilă.  
Un dialog despre cei ce au nevoie de toată tinerețea și priceperea noastră, în a-i asista și îngriji, despre cum un business social, este mult mai mult de impact social, în comunitate, decât cu impact financiar, pentru cei ce-l inițiază și conduc. Și, câteva concluzii, pe care invitata noastră, născută în Harghita, educată la Craiova și Torino și purtătoare de spirit nobil, le propune, ca direcții pentru România.

Invitată: Monika Caracudă, Administrator Centru Rezidențial de Îngrijire și Asistență Căminul Villa Orchideea
Mulțumiri Mariei Vasilescu, periodicul medical Politici de Sănătate, pentru intermedierea prezenței invitatei.

Emisiunea Business on air din 3 decembrie 2015