Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anca Ioniţă (ARCUB): "Este un vot de încredere acordat Bucureştiului"

Alături de Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare, Bucureştiul a intrat pe lista scurtă a oraşelor care candidează pentru obţinerea titlului de Capitală europeană a culturii 2021. Anunţul a fost făcut de Steve Green, preşedintele juriului de experţi care evaluează candidaturile oraşelor, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti şi la care au mai participat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, precum şi Sylvain Pasqua, reprezentantul Comisiei Europene.

Steve Green a precizat şi care au fost criteriile de selecţie pentru alegerea celor patru oraşe. "Sunt şase criterii care se aplică în toate ţările ce participă la acest proiect. Primul este strategia culturală şi moştenirea pe care aceste capitale europene urmează să o lase. Al doilea este dimensiunea europeană: oraşul va reflecta la propria istorie şi cultură, dar şi la istoria şi cultura celorlalte oraşe europene. Cel de-al treilea se referă la dimensiunea programului şi implică o viziunea artistică puternică, inclusiv atragerea vizitatorilor din afara ţării. Cea de-a patra este participarea locuitorilor în dezvoltarea programului. Celelalte două sunt foarte directe: au bani şi au cu cine?", a precizat Steve Green.

Pentru a întelege ce înseamnă intrarea pe lista scurta a Bucureştiului, Valentin Panduru a vorbit în programul RFI360 cu Anca Ioniţă (ARCUB), coordonatorul platformei Bucureşti2021.ro.

 
Valentin Panduru în dialog cu Anca Ioniţă