Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 14 decembrie 2015

sarkozy_4_0.jpg

Republicanii lui Sarkozy castiga jumatate din Franta
Republicanii lui Sarkozy castiga jumatate din Franta

Peisajul politic francez este extrem de frămîntat după bătălia alegerilor regionale. Mobilizarea de ultim moment a electoratului a blocat ofensiva Frontului National. Dreapta şi stînga îşi împart în prezent cele 13 regiuni ale Franţei, dar şi aceste forţe politice tradiţionale au fost sancţionate de electorat.

sumarul emisiunii 40 de minute

Comisia Europeana se pregateste sa prezinte maine proiectul care prevede infiintarea unei noi agenţii pentru securizarea frontierelor externe. Ideea este denuntata de cateva state membre pentru ca presupune interventia la granita, cu forţe terestre şi navale, chiar dacă guvernul unei tari va avea obiecţii. Noua structură va putea să opereze şi în afara Uniunii, de exemplu în statele balcanice sau să colaboreze pentru protejarea graniţelor cu ţări precum Turcia.

Salvarea lumii de încălzirea globală nu va fi ieftină, iar companiile de energie regenerabilă şi cele petroliere pot fi marii câştigători, respectiv marii perdanţi ai acordul istoric semnat sambata la Paris de 195 de state, care s-au angajat să reducă poluarea. Guvernele şi companiile la nivel global analizează costurile şi beneficiile intelegerii, care cere transformări majore în domeniul energiei sau transporturilor.

Si tot in aceasta seara va vom explica si ce s-a intamplat in zona Eroilor unde din cauza lucrarilor la metrou, o parte din carosabil s-a surpat. Daca ne mai putem astepta la astfel de incidente si daca proiectul va fi intarziat am discutat cu Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica.

 
Emisiunea 40 de minute din 14 decembrie 2015