Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 15 decembrie 2015

Dupa protestele ciobanilor, parlamentarii promit schimbarea Legii Vanatorii

Protest tensionat al oierilor în faţa Parlamentului. Peste 2000 de oameni au iesit in strada nemulțumiți de schimbarile aduse legii vanatorii. Intre altele, oierilor le este interzis sa tina la stâne cati caini vor. Mai mult, legea prevede ca între 6 decembrie şi 24 aprilie să nu se permită ieşitul la păşunat, pe câmp. Ministrul Agriculturii spune ca legislatia va fi modificata pana la sfarsitul anului.

sumarul emisiunii 40 de minute

Dupa ce au votat interzicerea publicitatii TV pentru medicamente, senatorii ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea pentru ca ei nu stiu ce au votat de fapt. Votul din Senat - camera decizionala - a venit in conditiile in care toate organismele interesate s-au exprimat impotriva proiectului, iar de la comisiile de sanatate si de cultura a venit raport de respingere. Legea are un impact urias asupra pietei media. Discutam pe larg in aceasta seara.  

Comisia Europeana a facut astazi propunerea anuntata de întarire a pazei frontierelor externe prin creerea unei Agentii specilizate, cu 1500 de oameni disponibili. Noua structura este menita sa opreasca fluxul migratoriu fara precedent. Ea va avea si rolul de a-i întoarce în tara de origine pe migrantii care nu obtin statut de refugiat.

Secretarul de Stat american, John Kerry, se află la Moscova pentru discuţii cu Rusia privind procesul politic menit să pună capăt războiului civil din Siria. Statele Unite şi Rusia au păreri împărţite privind rolul pe care ar trebui să-l joace preşedintele sirian în procesul politic de soluţionare a conflictului. Washingtonul vrea ca Assad să renunţe la putere, în timp ce Moscova consideră că numai poporul sirian poate decide soarta acestuia.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 decembrie 2015