Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalul medical, 16 decembrie 2015

  • Majoritatea femeilor depistate cu modificări ale sânilor în cadrul campaniei “Nu am făcut destul” au peste 40 de ani, iar 30% au până în 30 de ani, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

  • Prin campania Respiră Sănătate, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer atrage atenţia asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaţilor şi este a treia afecţiune necruţătoare în rândul femeilor.

  • Guvernul va finanţa anul viitor un program naţional pentru arşi, urmând să fie făcute investiţii în patru centre de profil la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, a anunţat premierul Dacian Cioloş. 

Majoritatea femeilor depistate cu modificări la sâni au peste 40 de ani

Majoritatea femeilor depistate cu modificări ale sânilor în cadrul campaniei “Nu am făcut destul” au peste 40 de ani, iar 30% au până în 30 de ani, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia. Potrivit acestuia, aproape 90% dintre femeile care au venit la control în cadrul campaniei nu făcuseră niciun alt test anterior. Ediţia de anul acesta a campaniei “Nu am făcut destul” s-a desfăşurat în perioada octombrie-decembrie, în şapte judeţe din ţară. Peste 200 de femei au fost depistate cu suspiciune de cancer la sân din cele aproximativ 2.000 testate în 11 judeţe la cele două ediţii ale campaniei derulate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer.

Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar

Prin campania Respiră Sănătate, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenţia asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaţilor şi este a treia afecţiune necruţătoare în rândul femeilor. Românii fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer pulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Peste 10.000 de români bolnavi de cancer pulmonar pierd în fiecare an lupta pentru viaţă. Mortalitatea este ridicată din pricina diagnosticării tardive, factorul de risc principal fiind fumatul. Potrivit unui studiu global privind consumul de tutun în rândul adultilor, 4,85 milioane de români fumează în mod curent. Statisticile europene mai subliniază un fapt îngrijorător. În România, populaţia cu venituri scăzute, care are dificultăţi în a-şi plăti facturile, a înregistrat un număr mai mare de fumători în anul 2014, faţă de 2011, în timp ce în ţările europene, procentul fumătorilor în rândul acestei categorii sociale a scăzut.

Guvernul va investi în patru centre de arşi la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti

Guvernul va finanţa anul viitor un program naţional pentru arşi, urmând să fie făcute investiţii în patru centre de profil la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, a anunţat premierul Dacian Cioloş. Totodată, avem ca obiectiv să continuăm iniţiativele deja începute de investiţii tip green field, deci practic de la zero, privind trei spitale regionale la Cluj, Iaşi şi Craiova pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile, fonduri europene de 320 de milioane de euro”, a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă la Guvern. Premierul a mai anunţat o alocare “sensibil consistentă şi superioară faţă de cea din 2015” în domeniul cercetării.