Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Abuzul emoţional al copiilor în spitale II: Nu vă lăsaţi copiii singuri la consultaţie şi tratament

otil.jpg

Otilia Mantelers. Foto: Printesa Urbana
Otilia Mantelers. Foto: Printesa Urbana

Petiţia împotriva abuzării emoţionale a copiilor în spitale iniţiată de psihologul Adela Moldovan a fost depusă la Colegiul Medicilor din România şi la Ordinul Asistenţilor Medicali. Între timp, tot mai mulţi specialişti din domeniu susţin demersul şi vorbesc despre traumele copiilor după consultaţii sau internare. Invitata acestei ediţii: Otilia Mantelers, expert în parenting. 

Petiţia online cere ca medicii din România să respecte de fapt legile în vigoare referitoare la relaţia dintre medic şi pacient. “Solicităm Colegiului Medicilor din România şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România să impună membrilor săi respectarea Legii Drepturilor Pacientului care prevede la articolul 32 că: Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material şi de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităţilor, mediul de îngrijire şi tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial. De asemenea, solicitam interzicerea practicii scoaterii fortate a parintilor cooperanti si stabili emotional din camera de tratament unde copilul este ingrijit!” se arată în petiţia depusă la Colegiul Medicilor.

Un subiect rar abordat, experienţele negative din spitale şi abuzurile emoţionale în relaţia cu medicii, lasă urme în comportamentul copiilor. "Dincolo de faptul că uneori părinţii sunt scoşi afară din sala de tratament, se întâmplă câteodată, în unele locuri, ca un copil să fie imobilizat forţat, ceea ce este foarte traumatizant. Abuzul emoţional apare când copilul ţipă după părintele care a fost dat afară. Atunci se simte foarte singur, se simte părăsit. În sistemul lui limbic din creier, copilul simte o frică nemărginită de moarte. Teama cuprinde tot creierul şi nu mai are loc niciun proces raţional. El crede că o să moară şi că a fost părăsit, iar asta are consecinţe." spune la Sănătatea FM Otilia Mantelers. 

Este a doua emisiune dintr-o serie pe această temă. Vă invităm să ne scrieţi pe adresa office@rfi.ro sau ioana.hasu@rfi.ro şi să ne povestiţi experienţele dvs. cu copiii în spitalele din România. Ne referim la abuzuri emoţionale, la respectarea drepturilor copilului şi părintelui, la relaţia medic-copil şi medic-părinte. Următoarele dezbateri sunt dedicate părinţilor şi experienţelor trăite de ei, alături de copiii bolnavi.

Interviul integral cu Otilia Mantelers, în înregistrarea audio de mai jos. 

Ascultă interviul: Otilia Mantelers, în dialog cu Ioana Haşu