Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 28 decembrie 2015

sturza_3.jpg

La Chisinau, desemnarea lui Ion Sturza in functia de premier este contestata la Curtea Constitutionala
La Chisinau, desemnarea lui Ion Sturza in functia de premier este contestata la Curtea Constitutionala

In Republica Moldova un grup de parlamentari care a parasit Partidul Comunistilor si a facut o alianta cu Partidul Democrat, contesta la Curtea Constitutionala nominalizarea lui Ion Sturza ca premier. Noul cabinet va cere votul de incredere al Parlamentului in 4 ianuarie, asa incat judecatorii constitutionali trebuie sa se pronunte pana atunci asupra sesizarii.

sumarul emisiunii 40 de minute

Belgia, aratata cu degetul în ultimele saptamâni pentru toate scaparile serviciilor de securitate în lupta împotriva terorismului, anunta crearea unei banci de date în care vor fi cuprinse toate persoanele radicalizate. Pe de alta parte, ministrul de interne belgian anunta un plan de deradicalizare a cartierului Molenbeek, de unde proveneau teroristii care au comis atentatele de la Paris.

Arabia Saudită a destabilizat piața globală a petrolului prin creșterea producției cu 1,5 miliarde de barili pe zi. Acuzatia a fost lansata de ministrul rus al Energiei. Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a atins cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, pe fondul speculaţiilor că furnizorii, din Orientul Mijlociu şi până în Statele Unite, vor accentua supraoferta, în contextual luptei pentru păstrarea cotelor de piaţă.

Iar in Franţa continuă polemica legată de una dintre măsurile preconizate de executiv în contextul luptei anti-teroriste. Este vorba de cea care prevede retragerea nationalitatii franceze oricărei persoane născută în Hexagon care are dublă naţionalitate şi se face vinovată de terorism.  O dezbatere care capata si conotaţii electorale.  Discutam pe larg in aceasta seara.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 28 decembrie 2015