Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalul medical, 6 ianuarie 2016

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat eradicarea Ebola în Guineea, ţară unde în urmă cu doi ani s-a înregistrat primul caz care a dus la o epidemie ce s-a răspândit în ţările vecine Liberia şi Sierra Leone.

  • Numărul donatorilor de sânge a fost mai scăzut în perioada sărbătorilor de iarnă, faţă de anii trecuţi, a declarat medicul Doina Goşa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

  • O linie telefonică unică la care pot apela victimele incendiului din clubul Colectiv şi rudele acestora, pentru a solicita sprijin, a fost înfiinţată de Ministerul Sănătăţii, informează un comunicat al instituţiei.

 

OMS anunţă eradicarea Ebola în Guineea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat eradicarea Ebola în Guineea, ţară unde în urmă cu doi ani s-a înregistrat primul caz care a dus la o epidemie ce s-a răspândit în ţările vecine Liberia şi Sierra Leone. De când ultima persoană a fost testată negativ pentru a doua oară în Guineea s-au scurs 40 de zile, adică de două ori perioada de incubaţie a virusului, explică OMS. Ţara “intră acum într-o perioadă de monitorizare intensă de 90 de zile, în scopul de a putea identifica rapid orice caz nou şi a împiedica astfel răspândirea virusului”, adaugă organizaţia. Actuala epidemie provocată de virusul Ebola în Africa, cea mai gravă de la identificarea acestui virus în Africa Centrală în anul 1976, a început la sfârşitul anului 2013 chiar în Guineea, ţară în care a provocat 2.536 de decese din 3.804 de cazuri depistate de îmbolnăvire. Numărul total al deceselor provocate de această maladie pe continentul african a fost de peste 11.300 de persoane din cele 29.000 de cazuri raportate de îmbolnăvire, bilanţ considerat însă subevaluat de OMS. Victimele au provenit preponderent (99 la sută) din trei ţări vecine: Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

În această perioadă, a scăzut numărul de donatori faţă de anii trecuţi

Numărul donatorilor de sânge a fost mai scăzut în perioada sărbătorilor de iarnă, faţă de anii trecuţi, a declarat medicul Doina Goşa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Toată săptămâna înainte de Crăciun au fost puţini donatori. Ne-am descurcat în zilele Crăciunului, ne-am descurcat şi în zilele de Revelion, pentru că mai aveam ceva stoc. Au fost mulţi donatori în perioada aceea cu tragedia de la Colectiv şi ne-am mai păstrat stoc, plus că am mai luat din ţară de la anumite centre. Nu avem probleme acum cu sângele.”, a explicat medicul. Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a deschis pe 17 decembrie 2015, în premieră, programările online pentru cei care vor să doneze sânge, serviciul fiind disponibil prin completarea unui formular pe internet. Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml în timp de 8 — 10 minute. Poate fi donator de sânge orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în ţară, care se supune regulilor prelevării de sânge. Donatorii beneficiază, după fiecare donare, gratuit, de analize de sânge: hemoleucogramă, glicemie, analize hepatice şi pentru infecţia cu HIV. De asemenea, la solicitarea donatorilor, aceştia pot beneficia gratuit, o dată pe an, de un set complet de analize.

Linie telefonică unică pentru victimele de la Colectiv

O linie telefonică unică la care pot apela victimele incendiului din clubul Colectiv şi rudele acestora, pentru a solicita sprijin, a fost înfiinţată de Ministerul Sănătăţii, informează un comunicat al instituţiei. Numărul de telefon unic la care pot apela victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24. În funcţie de solicitări, apelanţii vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor în străinătate, a echipamentelor speciale necesare în perioada de recuperare în ţară şi străinătate recomandate de medicii specialişti, precum şi a altor costuri cu materiale şi medicamente necesare, precizează MS. De asemenea, pacienţii şi aparţinătorii acestora pot primi, la cerere, asistenţă socială şi psihologică, informează comunicatul citat.