Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 14 decembrie

jurnal_rural_2.jpg

Mai puțin de jumătate din fermierii afectați de secetă au cerut despăgubiri
Mai puțin de jumătate din fermierii afectați de secetă au cerut despăgubiri
Sursa imaginii: 
RFI

Plata integrală a subvențiilor pe suprafață începe din februarie 2016, anunță ministrul agriculturii Achim Irimescu. Explicația e simplă, spune șeful MADR - procedurile pe noul modul informatic trebuie refăcute de la zero. Până la finele anului vor fi plătite subvențiile pe agromediu.

“Sper să reușim să achităm ceva din plățile pe agromediu până la sfârșitul anului pentru că ne-am concentrat pe plățile SAPSR și nu am reușit să facem plățile la agromediu. Din discuțiile avute cu cei de la APIA și cu cei de la soft vom avea 20.000 de solicitări plătite pe agromediu, cu circa 19 - 20 milioane de euro, nu cu 70 de milioane de euro cum am sperat”, a spus Achim Irimescu.

Mai vrea cineva despăgubiri pentru secetă?

Mai puțin de jumătate din fermierii afectați de secetă au cerut despăgubiri, iar statul va plăti 250 de milioane de lei până la finele anului, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sorin Radu. ”Suntem acum în etapele de plăți. Cererile pentru secetă, în final, au fost considerabil mai mici decât estimările”, a spus oficialul din minister.

La rândul său, fostul director general interimar al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a precizat că, din totalul de 174.000 de potențiali beneficiari, până la 30 noiembrie au fost depuse doar 80.000 de cereri, sumele aferente cifrându-se la circa 250 de milioane de lei.

El a dat asigurări că plățile vor fi efectuate până la finele anului în curs, întrucât sumele sunt prinse în bugetul pe 2015.

Apa din lacurile de acumulare, folosită la irigații

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu consideră că lacurile de acumulare ar putea fi o soluție pentru problema irigațiilor. El susține că pentru irigaţii s-au cheltuit multe miliarde, cum s-au aruncat banii şi la autostrăzi.

“Eu am o soluţie şi pentru irigaţii, prin lacuri de acumulare. La irigaţii s-au cheltuit multe miliarde, cum s-au aruncat banii şi la autostrăzi, şi tot nu avem. Foarte important este să se înţeleagă că agricultura este cea mai importantă. Ea dă mâncare. Fără bombe putem trăi, dar fără mâncare nu. Toată migraţia vine de la mâncare”, a afirmat ministrul.

”Elevul de azi, fermierul de mâine”, la final

Fundația World Vision România a anunțat finalizarea proiectului ”Elevul de azi, fermierul de mâine”, desfășurat cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară Țara Bârsei, în perioadă mai 2014 - decembrie 2015. Obiectivul declarat a fost creșterea nivelului de instruire practică a elevilor din centrul țării.

”Elevul de azi, fermierul de mâine” este un proiect - pilot care și-a propus să creeze un model de bune practici pentru învățământul de profil agricol, astfel încât să sprijine parteneriatul între actorii sociali implicați, școli gimnaziale - colegii - universități - mediul privat cu scopul îmbunătățirii experienței practice a viitorilor specialiști în agricultură.

Peste 600 de elevi din județele Brașov și Covasna, mai bine jumătate dintre ei liceeni care studiază în domeniile veterinar, agroturism și industrie alimentară, au beneficiat de consiliere profesională, sesiuni de practică inovativă, vizite de studiu în companii și practică virtuală.

Pământ de la stat pentru tinerii fermieri

Agenția Domeniilor Statului ar putea fi obligată, prin lege, să concesioneze sau să arendeze terenuri agricole tinerilor care doresc să facă agricultură, potrivit unei inițiative depusă în Parlamentul de șase deputați ai PNL. În Parlamentul României există deja un proiect de lege care prevede o modificare la actul normativ de funcționare a Agenției Domeniului Statului, iar prevederile inițiativei vizează exact concesionarea sau arendarea de terenuri către tineri de până în 40 de ani. Scopul final este finanțarea unor ferme model.

Parlamentarii inițiatori au venit cu argumente pentru a susține adoptarea noii măsuri, precizând că este nevoie de un program special pentru tinerii fermieri prin care să se ofere un pachet de măsuri integrate în contextul unui ajutor mai semnificativ, din care să nu lipsească accesul la terenul agricol proprietate publică și privată a statului.

Când pleacă la post atașații agricoli?

În perioada imediat următoare, ministrul agriculturii va numi zece atașați agricoli, care vor fi aleși prin concurs. “Deocamdată îl știu doar pe cel care va ajunge în Iordania, pentru că s-a integrat pe un proiect în această țară. Cred că toți ar trebui să ajungă la post cât mai repede, poate până la sfârșitul lunii martie. Eu sper ca, până la sfârșitul anului, să duc această ordonanță în Guvern și să o aprobăm”, a explicat ministrul.

El a mai spus că atașații agricoli vor ajunge în Spania și Germania, acestea fiind țările din Europa, apoi avem Turcia, SUA, China, Rusia, evident Republica Moldova, Iordania, Egipt și Israel. “Repet: sper ca până în primăvară să-i avem deja la post. Voi da concurs, nu doar printre euro-consilierii din minister, așa cum sperau ei, ci la nivel de țară”, a mai arătat ministrul.

Prognoză pesimistă a FAO pentru cereale

Analiştii FAO au emis o nouă prognoză privind recolta de cereale în sezonul 2015/2016. Astfel, potrivit datelor actualizate ale FAO, recolta de grâu în lume va totaliza 735 milioane tone, adică un milion de tone sub prognoza anterioară. De reducerea cifrei se fac vinovate Argentina și Brazilia, din cauza condițiilor meteorologice din acele țări. Recolta mondială de porumb, conform FAO, va fi de 1 miliard de tone, în scadere cu 3 milioane de tone față de prognoza anterioară.

În China se estimează o creștere cu 5 milioane de tone, la 226 milioane de tone. De asemenea, este de așteptat să crească stocurile din Statele Unite.

Prognoza recoltei brute de soia a crescut cu 3 milioane de tone, la 322 de milioane de tone.

 
Ascultă Jurnal Rural din 14 decembrie 2015