Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AFIR, pe cale să simplifice procedurile pentru fonduri europene

agricultura_iarna.jpg

Fermierii se plâng de birocratizarea sistemului prin care sunt accesate fondurile europene
Fermierii se plâng de birocratizarea sistemului prin care sunt accesate fondurile europene
Image source: 
RFI

Ca la fiecare început de an, speranțele fermierilor se îndreaptă în mai multe direcții – vremea bună, Ministerul Agriculturii (care împarte banii) și fondurile Uniunii Europene. În plus, în 2016 agricultorii așteaptă flexibilitate și simplificări, odată cu noua conducere a MADR.

Una dintre instituțiile care ar putea ajuta la debirocratizarea sistemului, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, organizează dezbateri publice, în fiecare județ,  pentru a găsi  soluții de adaptare și simplificare a cadrului normativ privind accesarea fondurilor europene și implementarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

La consultări sunt chemați reprezentanți ai societăților de consultanță, ai patronatelor, asociațiilor sau federațiilor de profil, ai instituțiilor financiar-bancare, precum și lideri de opinie activi din sectoarele specifice, beneficiari PNDR.

Noul director general al AFIR, Andras Szakal, spune pentru emisiunea Rural că a găsit o situație interesantă în agenție. Deși banii europeni sunt mulți și la dispoziție, numărul de cereri nu este atât de mare cât ar putea fi, și asta pentru că multă lume fie se plânge de birocrație, fie nu înțelegew condițiile care trebuie respectate.

 
Ascultă emisiunea Rural din 04 ianuarie 2016