Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 26 ianuarie 2016

pavel_filip.jpg

Premierul moldovean Pavel Filip este in vizita la Bucuresti
Premierul moldovean Pavel Filip este in vizita la Bucuresti

Romania va ajuta financiar Republica Moldova, dar inainte de a oferi prima transa dintr-un imprumut, asteapta masuri concrete de reforma. Este declaratia premierului Dacian Ciolos intr-o conferinta comuna cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip, care este intr-o vizita la Bucuresti.

sumarul emisiunii 40 de minute

Danemarca ignoră criticile și se pregateste sa adopte controversata reformă a sistemului de azil. Acuzat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați că alimentează 'teama și xenofobia', proiectul de lege prevede, printre altele, diminuarea ajutoarelor sociale, confiscarea obiectelor de valoare ale migranților și prelungirea duratei de reîntregire a familiilor solicitanților de azil.

Taximetriştii, controlorii de trafic, profesorii şi funcţionarii. Sunt toti astazi in greva, in Franta.    Dacă şcolile şi transportul în comun sunt perturbate dar nu într-atât încât să provoace a paralizie a traficului, transportul aerian are serios de suferit în timp ce pe autostrăzile din jurul Parisului s-au înregistrat incidente violente.   

Guvernul vrea să impună reguli stricte la vânzarea de credite. Băncile nu vor mai putea să vândă firmelor de recuperare imprumuturile care sunt plătite la zi, iar rău-platnicii vor fi protejaţi de hărţuielile recuperatorilor de datorii.  Noile reguli apar într-un proiect de lege iniţiat de Protecţia Consumatorilor, care ar trebui să intre în vigoare peste două luni.

O structura învechita de asistenţă medicală, cu o proporţie ridicată şi costisitoare de internări. România se situeaza pe ultimele patru locuri în Indexului european al sistemelor medicale. Ce ar fi de facut pentru a recupera decalajele, va spunem in aceasta seara.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 26 ianuarie 2016