Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 25 ianuarie

jurnal_rural_3.jpg

Ministerul agriculturii a anunțat calendarul măsurilor de finanțare prin PNDR care vor fi deschise în 2016
Ministerul agriculturii a anunțat calendarul măsurilor de finanțare prin PNDR care vor fi deschise în 2016
Sursa imaginii: 
RFI

Ministerul agriculturii a anunțat calendarul măsurilor de finanțare prin PNDR care vor fi deschise în acest an. Cele mai multe urmează să fie lansate în luna martie, conform programării prezentate de ministrul Achim Irimescu.

Astfel în februarie va fi deschisă Submăsura 1.1 – ”Sprijin pentru formare profesională, precum și a acțiunilor pentru dobândirea de cunostințe pentru beneficiarii M10”. În luna martie, între altele, vor putea fi depuse dosare pentru Măsura 4.2 – ”Schema de minimis”; Submăsura 4.1 – ”Investiții în exploatațiile agricole”; Submăsura 4.1a – ”Investiții în exploatații pomicole”, dar și Submăsura 4.2 – ”Sprijin pentru investiții în prelucrarea/comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”.

În aprilie – mai încep sesiunile pentru Submăsura 9.1 – ”Înființarea și funcționarea grupurilor de producători în agricultură și silvicultură”, dar și pentru componenta LEADER – Lansare și derulare apel de selecție a Strategiilor de Dezvoltare Rurală.

Așteptata Submăsură 6.5 – ”Schema pentru micii fermieri” începe să fie finanțată din luna iulie.

Ministrul agriculturii a anuntat ca va pune la dispozitia fermierilor, în circa două luni de zile, noi Ghiduri ale Solicitantului, care vor fi simplificate pentru accesarea cât mai facilă a fondurilor europene din PNDR.

Presiuni internaționale pentru eliminarea subvențiilor agricole

În următorii patru ani, Comisia Europeană va fi supusă unei presiuni tot mai mari din partea Organizației Mondiale a Comerțului pentru a renunța la subvenții, în vederea unei concurențe egale cu producătorii din țările terțe. Momentul crucial ar putea fi în 2020, atunci când Bruxellesul va trebui să decidă dacă va mai acorda subvenții fermierilor europeni, în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune.

Cât privește fermierul român, care a avut acces la subvenții abia din 2007, ministrul agriculturii spune că ”Nu pot să pun pe aceeași piață și pe același nivel producătorul român, care a aderat în 2007 cu mari dificultăți, și cel din Vest. În prezent, 85% din beneficiarii de plăți directe au până în 5 hectare. Nu pot fi de acord cu această idee, de desființare a subvențiilor”.

În opinia lui Achim Irimescu, un sistem corect de subvenții ar fi cel american, activ doar în momentul în care există dezechilibre majore pe piață.

Culturile nu suferă din cauza frigului

Gerul din ultima perioadă nu a produs ”efecte iremediabile” culturilor de grâu și rapiță însămânțate în toamna anului trecut, deoarece au fost protejate de un strat consistent de zăpadă, în partea de sud a țării, apreciază secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.

El spune că suprafețele cultivate cu rapiță se află în general în zonele unde există posibilitatea irigării culturii și cu capacități de producție, respectiv în partea de sud, iar cele din zona Transilvaniei nu sunt ”atât de însemnate”.

Oficialul MADR a precizat că, deocamdată, nu pot fi făcute evaluări ale pagubelor înregistrate din cauza gerului, însă, după ce se va încălzi vremea, se vor putea vedea efectele produse asupra plantelor.

În toamna anului trecut au fost însămânțate cu grâu aproape 2 milioane de hectare, iar cu rapiță 470.000 ha.

Crescătorii de animale, din nou vitregiți la plată

Crescătorii de animale sunt printre ultimii care vor beneficia de sprijinul cuplat zootehnic, din cauza neimplementării, până la acest moment, a modulelor de plată de la APIA. Declarația vine de la Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. ”Veștile nu sunt deloc bune. Există o întârziere foarte mare. În ceea ce privește zootehnia, modulele de plată sunt printre ultimele care vor fi realizate, undeva prin martie-aprilie. Acest lucru înseamnă că vom lua banii, cel puțin noi cei din zootehnic, în mai sau chiar iunie. Nu suntem mulțumiți deloc, mai ales că mulți dintre noi nu au luat nici avansul, nici banii pe secetă. Vaca nu ține cont de soft”, a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine.

Claudiu Frânc susține că instituțiile statului ar putea să apeleze la o firmă străină, care a dezvoltat deja un program asemănător pentru o altă țară europeană. Subvențiile acordate crescătorilor de animale sunt în valoare de circa 300 de euro pe cap de bovină de carne, precum și de 250 de euro pentru bovinele de lapte.

România cere să exporte din nou carne de vită și oaie

Ministrul agriculturii a cerut Comisiei Europene adoptarea unui act legislativ prin care să se recunoască faptul că România are un risc scăzut în privința infectării efectivelor cu Boala Limbii Albastre sau cu Encefalopatie Spongiformă Bovină (boala vacii nebune).

”Întrucât Oficiul Internațional de Epizootii ne-a declarat anul trecut ca stat cu risc scăzut pentru Encefalopatia Spongiformă Bovină, am solicitat Comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară recunoașterea acestui fapt, care ne va permite ulterior să exportam bovine și ovine din România. Același lucru s-a discutat și pentru Boala Limbii Albastre. Sperăm să nu mai avem niciun fel de interdicții”, a declarat Achim Irimescu.

O deciziei a Comisiei Europene în acest sens este așteptată să vină în luna martie.

Anul trecut, ANSVSA anunța că boala limbii albastre a fost diagnosticată, în data de 4 septembrie, în trei ferme din județul Botoșani.

Iarăși probleme cu adeverințele de la APIA

Fermierii înregistrați ca persoanele juridice se confruntă cu o nouă problemă la început de an: APIA nu le-a eliberat încă decizia în baza căreia plăteau impozitul pe profit din anul precedent, în acest caz 2015. Această întârziere va conduce la mai multe situații dificile cu care s-ar putea confrunta fermierii dacă ministerul Agriculturii nu comunică de urgență cu Finanțele pentru a cădea la pace în interesul producătorilor agricoli.

Fermierii trebuie să achite până pe 25 februarie prima tranșă a impozitului de profit, însă pentru a face acest lucru, persoanele juridice trebuie să ducă la ANAF și suma pe care o încasează de la APIA ca subvenție pe anul 2015.

O altă problemă ce ar putea apărea este cea legată de începerea campaniei de depunere a cererii unice de plată pe 2016. De la 1 martie, spune directorul APIA, că fermierii pot depune documentele la APIA, însă pentru a fi eligibili, producătorii trebuie să facă dovada că sunt fermieri activi.

 
Ascultă Jurnal Rural din 25 ianuarie 2016