Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal medical, 3 februarie 2016

  • Zika nu este un virus de temut în momentul de faţă pentru România, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

  • Proiectul pilot “Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”, care îşi propune să construiască un dialog între toate părţile interesate de procesul vaccinării – cadre medicale, părinţi, dar şi autorităţi responsabile -, a fost lansat în Capitală.

  • Federaţia SANITAS a lansat campania “Nu agresaţi cadrele medicale”, care are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură – fizică sau verbală. 

Virusul Zika nu poate pune probleme în momentul de faţă în România

Zika nu este un virus de temut în momentul de faţă pentru România, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila. “Pentru noi nu este un virus de temut în momentul de faţă. Este un virus care produce îmbolnăviri în zona tropicală a celor două Americi, în momentul de faţă. Îmbolnăvirile în marea lor majoritate sunt uşoare, o stare febrilă care se vindecă fără tratament, nu există un tratament specific”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila. El a adăugat că singurele cazuri care ar putea exista în România ar fi doar “de import”. “Nu vor avea posibilitatea să fie transmise susţinut în populaţia din această zonă geografică. Nu cred că putem discuta de un pericol în momentul de faţă. Virusul este transmis de un ţânţar, habitatul lui obişnuit este în zonele tropicale. În timpul sezonului rece să discutăm despre o astfel de problemă cu siguranţă nu este cazul”, a susţinut prof. dr. Rafila. Potrivit acestuia, ceea ce a îngrijorat autorităţile de sănătate publică din statele afectate a fost o eventuală corelaţie între infecţia cu acest virus şi apariţia unor malformaţii congenitale la copii născuţi în această perioadă din mame infectate.

Proiect privind vaccinarea lansat în Capitală

Proiectul pilot “Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate”, care îşi propune să construiască un dialog între toate părţile interesate de procesul vaccinării – cadre medicale, părinţi, dar şi autorităţi responsabile -, a fost lansat în Capitală. “Proiectul se adresează atât medicilor şi corpului profesional medical care abordează direct vaccinarea, dar şi publicului larg. Încercăm să construim un dialog structurat între toţi actorii şi toate părţile interesate de procesul vaccinal, atât cadre medicale, cât şi părinţi, dar şi autorităţi responsabile, pe care îi vom invita la două dintre evenimentele noastre prevăzute în proiect”, a declarat preşedintele Fundaţiei Colegiului Medicilor din Bucureşti, Georgeta Ionescu, manager de proiect. Ea a precizat că în prima etapă vor avea loc în Bucureşti două workshopuri în care se va încerca să se îmbunătăţească abilităţile de comunicare cu publicul. Proiectul este iniţiat de Fundaţia Colegiului Medicilor Bucureşti şi se va derula în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi Asociaţia Română de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

Nu agresaţi cadrele medicale”: o campanie lansată de federaţia SANITAS

Federaţia SANITAS a lansat campania “Nu agresaţi cadrele medicale”, care are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură – fizică sau verbală. Potrivit preşedintelui SANITAS, Leonard Bărăscu, lipsa de protecţie a corpului medical la locul de muncă şi agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajaţii din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale şi fizice. În acest sens, SANITAS va organiza o serie de dezbateri cu reprezentanţii autorităţilor statului, manageri de spitale şi angajaţi din sistem, pentru identificarea tuturor situaţiilor conflictuale care conduc la acte de violenţă şi a posibilelor soluţii pentru prevenirea acestora. Prima dezbatere de acest fel va avea loc la Alba Iulia pe 2 februarie şi va fi urmată de dezbateri la Constanţa, Iaşi, Cluj. Prim-vicepreşedintele SANITAS, Marius Sepi, a precizat că “motorul” de pornire a campaniei l-a constituit incidentul petrecut în luna decembrie la Spitalul Elias când un pacient internat în secţia de neurologie a agresat fizic două asistente. Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a opinat că este nevoie de o repoziţionare a profesiei medicale pe scara valorilor sociale, iar redobândirea respectului trebuie să reprezinte piatra de temelie a acestui demers.