Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 5 februarie 2016

donald-tusk_2784050b.jpg

Bucurestiul acceptă unele dintre prevederile proiectului de acord negociat între Donald Tusk și David Cameron
Bucurestiul acceptă unele dintre prevederile proiectului de acord negociat între Donald Tusk și David Cameron

Bucurestiul acceptă unele dintre prevederile proiectului de acord negociat între Donald Tusk și David Cameron, document prin care Bruxelles incearca sa faca Londrei unele concesii pentru a evita iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.  

sumarul emisiunii 40 de minute

Roșia Montană este propusa pentru lista patrimoniului mondial UNESCO. Localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României. Decizia finală se va lua la Paris în baza acestui dosar, care va include atât masurile economice de revitalizare a zonei cât și cele de conservare a patrimoniului.

O reforma a Constitutiei franceze - consecinta a atentatelor de la Paris, care a antrenat deja demisia unui ministru, critici internationale si divizarea majoritatii parlamentare - va fi examinata astazi de deputati într-o dezbatere care se anunta furtunoasa. Mai multe mii de persoane au protestat sâmbata trecuta la Paris si în mai multe orase,  împotriva reformei. O adunare similara este prevazuta sa aiba loc si astazi.

Fondatorului WikiLeaks, Julian Assange ar trebui sa i se permita sa paraseasca ambasada Ecuadorului din Londra si sa i se plateasca despagubiri pentru ceea ce a fost, de fapt, o detentie arbitrara de trei ani si jumatate, a decis un grup de lucru al ONU. Australianul, în vârstă de 44 de ani, care riscă să fie extrădat către Suedia în urma unor acuzaţii de viol, pe care le respinge, a cerut azil în Ambasada Ecuadorului din Londra în 2012.

Iar la Bucuresti, Parlamentul ar putea adopta o declaraţie cu solicitări pe tema protecţiei copiilor din străinătate. Deputatii romani ar putea cere statelor europene sa informeze misiunile diplomatice ale Romaniei in legatura cu fiecare caz in care autoritatile respectivelor tari decid sa ia copiii din familii in care exista suspiciuni ca acestia sunt supusi abuzurilor.

Emisiunea 40 de minute din data de 5 februarie 2016