Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 01 februarie

jurnal_rural_6.jpg

Din 8 aprilie încep să fie plătite subvențiile pe suprafață pentru 2015
Din 8 aprilie încep să fie plătite subvențiile pe suprafață pentru 2015
Image source: 
RFI

Ministrul agriculturii este pe cale să prezinte soluția care ar trebui să deblocheze activitatea Camerelor Agricole. El merge în Comisiile de specialitate din Parlament pentru a le prezenta soluția pe care o agreează și premierul Cioloș.

Dacian Cioloș este inițiatorul acestui proiect al Camerelor Agricole, încă din perioada în care era ministru al Agriculturii.

“Există două tipuri de Camere Agricole în acest moment, cele plătite de MADR dar care se află la Consiliile Județene și pe care le avem în toate județele și avem acele Camere Agricole private, cele care nu sunt de utilitate publică. Sunt mai multe variante și posibilități, iar o variantă pe care o favorizează premierul Cioloș, care a fost ministru al Agriculturii și comisar european pentru Agricultură, și a luat modelul franțuzesc, este cea în care ar trebui să scoatem complet aceste Camere de la Consiliile Județene, să le ducem în sectorul privat și să fie de utilitate publică.

Sunt însă o mulțime de dificultăți legate de procesul în sine. Eu nu pot merge la Parlament fără să am un tablou foarte clar cu ce se poate face și cu ce nu. Vom discuta și această problemă a Camerelor Agricole”, a mai spus Irimescu.

Mai încep plățile pentru fermieri?

8 aprilie este data ce figurează în calendarul APIA ca zi de demarare a plăților către fermieri, mai exact a subvențiilor pe suprafață, cele aferente anului 2015. ”Având în vedere că pe de o parte, APIA furnizează datele de intrare în soft și există o etapă interactivă și, cu termenele precise puse pe acest calendar, a rezultat data de 8 aprilie. Nu mă bucură de nici un fel”, anunță ministrul agriculturii. ”Inițial era 27 aprilie, am câștigat niște zile. Prefer să le spunem fermierilor adevărul și facem eforturi în continuare să identificăm soluții pentru a scurta și acest termen. Și dacă avem în vedere că pe 8 aprilie pot începe plățile pe suprafață și acolo sunt cereri unice și se tratează acolo prima dată plata pe suprafață, și apoi plata pe animal, sigur că decalează. Într-o lună și ceva facem plata pe suprafață și apoi începem la animale”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu.

Șeful MAR a subliniat că situația este regretabilă și că speră să nu apară alte probleme – cum ar fi erori de soft, care să întârzie plățile față de data pe care APIA o are acum în calendar.

Iar se scumpește motorina ?

Prețul carburanților, deja mai mare în România față de alte state din Uniunea Europeană, ar putea fi majorat în urma aplicării unei taxe ”de solidaritate” pe care Comisia Europeană se gândește să o introducă din acest an ca o sursă de finanţare pentru primirea refugiaţilor.

Anunțul introducerii unei noi taxe la motorină și benzină la nivel european a fost făcut de către vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat săptămânalului Der Spiegel. Responsabilul pentru dialog social îl susţine astfel pe ministrul german al finanţelor, care a avut inițial această idee. Argumentele sunt că Germania a primit peste un milion de refugiaţi, iar preţul carburantului auto este la cel mai scăzut nivel, din ultimi ani.

Comisarul european spune că o finanțare suplimentară ar asigura o mai bună securizare a granițelor interne ale Uniunii Europene. Deocamdată nu s-a discutat public despre cuantumul noii taxe impuse de Comisia Europeană și nici dacă ea se va aplica uniform în statele membre.

Noi proteste ale oierilor, dar la nivel local

Ciobanii pregătesc noi proteste, dar la nivel local, și blocarea drumurilor naționale, deoarece modificările operate la finele anului în cazul Legii vânătorii nu sunt suficiente, iar Guvernul nu a răspuns până în prezent solicitărilor, avertizează sindicatul crescătorilor de ovine.

În decembrie anul trecut, după ce mai multe sute de ciobani au venit la București, Guvernul a modificat Legea vânătorii prin ordonanță de urgență, suspendând până la 25 aprilie 2016 interdicția de pășunat și limitarea numărului de câini la stână care însoțesc animalele, pentru nerespectarea căreia au fost introduse recent amenzi.

Reprezentanții ciobanilor, afiliați la Federația Agrostar, au transmis însă atunci că modificarea nu rezolvă toate carențele legii și au cerut și alte schimbări urgente, precum despăgubirea lor atunci când animalele sălbatice din fondul de vânătoare le atacă stânele sau le distrug recoltele, amenințând că vor relua protestele în București dacă legislația nu va fi din nou modificată până la sfârșitul lunii ianuarie.

Cum Legea vânătorii nu a mai fost modificată, Agrostar a anunțat luni, în prima zi a lunii februarie, că pregătește reluarea protestelor, întrucât Protocolul încheiat în urma protestului decembrie nu a fost respectat.

Carnea de oaie, preț prea mic

România ocupă locul 4 în Europa la numărul de oi, după Turcia, Marea Britanie şi Spania – potrivit ultimelor date ale Eurostat - dar crescătorii au început să se plângă: afacerile nu mai merg, subvenţia s-a redus, preţul cărnii, al produselor din lapte şi al lânii a scăzut, hrana pentru animale s-a scumpit, iar afacerile sunt la limită.

”Afacerea cu ovine a fost rentabilă, acum supravieţuim”, se plânge un fermier din domeniu. ”Acum 5 ani de zile am dat berbecuţul în viu cu 10 lei kilogramul, acum trei ani am dat cu 8,5 lei şi acum îl dau cu 6 lei /kg. Reuşim să ne scoatem cheltuielile, nu suntem falimentari, dar nici profit mare nu avem. Sunt persoane care au vândut cu 5 lei kilogramul, ăla e faliment curat“, spune un fermier care are 5.000 de oi, pe care le creşte pentru comercializarea mieilor în Siria.

Preţul mielului aproape că s-a înjumătăţit, ajungând la 6 lei/kg în viu, în timp ce preţul porumbului a crescut la începutul anului faţă de 2015. În plus, subvenţiile se lasă aşteptate, iar cererea pe piaţă a scăzut atât în ţară, cât şi la export.

Caravană pentru asociere în horticultură

România are o mare problemă din punct de vedere al organizării în sectorul de legume și fructe, în condițiile în care la ora actuală există doar 20 de organizații de producători, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Prezent la lansarea Caravanei privind asocierea fermierilor din sectorul horticol, organizată de Ambasada Olandei la București, Irimescu spune că ”la Bruxelles au fost multe discuții privind slaba organizare în țările Europei Centrale și de Est. Nu este doar cazul României, nici chiar Polonia nu stă foarte bine, iar subvențiile europene sau sprijinul european se acordă prin intermediul organizațiilor de producători. Din păcate, în România, avem puține organizații de producători în acest sector, în jur de 20 de organizații. Cea mai importantă a avut în anii de la aderare investiții pe fonduri europene și naționale undeva la 16 - 17 milioane lei, iar cifra de afaceri a organizației celei mai importante este de 70 de milioane de lei anual. O cifră îmbucurătoare, dar este un caz unic pentru că ceilalți sunt de mică capacitate”, a declarat ministrul Agriculturii.

Șeful MADR a adăugat că sistemul cooperatist nu aparține doar perioadei comuniste, deoarece reprezintă și la ora actuală cheia succesului în foarte multe sisteme agricole moderne, chiar dacă ”românul simplu nici nu vrea să audă de acest termen”.

Ascultă Jurnal Rural din 01 februarie 2016