Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 08 februarie

jurnal_rural_1.jpg

APIA a început eliberarea adeverinţelor pentru cei care intenţionează sa acceseze credite
APIA a început eliberarea adeverinţelor pentru cei care intenţionează sa acceseze credite
Sursa imaginii: 
RFI

APIA anunță că a început eliberarea adeverinţelor pentru cei care intenţionează sa acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu agenţia.

Creditele pentru fermieri sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN. Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2015 și a solicitat sprijin pentru măsurile de dezvoltare rurală.

De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată pentru plată pentru măsurile de dezvoltare rurală, că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schema de plată unică pe suprafață și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite.

Valoarea creditului va fi în cuantum de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA. Fermierii care au luat credite în baza adeverinţelor emise de APIA pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2015 vor putea accesa credite pentru dezvoltare rurală de la aceeași bancă de la care au obţinut creditul anterior.

Apar cotizațiile obligatorii pentru fermieri?

Organizaţiile agricole vor cotizaţii obligatorii pentru fermieri, astfel că fermierii ar putea plăti asociaţiilor şi federaţiilor de care aparțin. Asociaţia Producătorilor de Porumb şi-a anunţat intenţia de a face o propunere în acest sens de Ministerului Agriculturii, iar șefii asociației spun că au discutat cu mai multe organizații care au fost de acord.

Contribuţia pe care o propune Asociaţia Producătorilor de Porumb este de 0,5 euro/ha, iar banii care vor fi direcţionaţi asociaţiilor şi federaţiilor prin deducerea din diferite scheme de subvenţionare. Asociaţia susţine că printr-un sistem foarte bine pus la punct aceste contribuţii ale agricultorilor ar duce la o mai bună susţinere a organizaţiilor care au nevoie de oamnei pentru a-şi îndeplini rolul mult mai bine.

Banii ar putea fi utilizaţi de asociaţii pentru a-şi angaja oameni în zona de execuţie. În măsura în care se poate, asociaţiile ar putea să angajeze şi un jurist. O astfel de măsură ar putea încuraja, de asemenea, şi înscrierea agricultorilor în asociaţii.

”Nu UE impune vânzarea terenurilor către străini”

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan susține că politica funciară trebuie gândită la nivel național încât să poată proteja terenurile agricole de achiziții masive din partea străinilor. Într-un scurt interviu acordat televiziunii publice, oficialul de la Bruxelles a arătat că rămâne ca România ”să facă mai dificil accesul” cetățenilor din afară la pământuri.

Hogan spune că este la curent cu faptul că în România sunt peste trei milioane de mici fermieri. ”Eu aici îmi concentrez eforturile, să îi ajut pe ei, nu agricultura industrială”, a spus Hogan, care a subliniat că situația fermelor-mamut înființate de către străini face parte din particularitățile agriculturii europene, dar că nu reprezintă ”ceva neobișnuit”. Hogan a precizat și că, în curând, va exista un grup specializat la nivel european care să facă recomandări statelor membre pentru a le ajuta să își protejeze micii producători agricoli.

Camerele agricole – organisme private?

Premierul Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, vrea ca toate Camerele Agricole să treacă în sectorul privat și să fie de utilitate publică, spune ministrul Achim Irimescu. ”Primul ministru ține foarte mult la un model inspirat din cel franțuzesc, în care toată consultanța, respectiv Camerele Agricole să fie în sectorul privat, dar de utilitate publică, să fie finanțate de Ministerul Agriculturii timp de 4 ani și ulterior să intre pe autofinanțare din contribuțiile fermierilor”, spune Irimescu, care a adăugat ”Noi, cu camerele agricole și consultanța ne adresăm micilor și producătorilor medii și am dubii că ei vor reuși să finanțeze aceste camere agricole după cei 4 ani. Acum avem în 14 județe Camere Agricole naționale. Va exista posibilitatea să scoatem de la Consiliile Județene consultanța și să o trecem pe toată în privat prin camerele agricole naționale sau private”, a explicat Irimescu.

Nouă instituție pentru irigații

Investițiile din sectorul irigațiilor vor fi administrate de o entitate separată care se va înființa în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, conform unui proiect de hotărâre de guvern care aprobă programul național de irigații.

Această nouă instituție ar trebui să se ocupe cu gestionarea miliardului de euro anunțat în domeniu, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. În opinia acestuia, cu ajutorul investițiilor efectuate prin acest program se va putea ajunge la o suprafață de până la două milioane de hectare aprovizionate cu apă. Conform normelor în domeniu, fermierii nu vor mai plăti avansul de 20% la contractarea apei pentru irigații ci vor intra pe un abonament de 20 de lei pe hectar în amenajările de irigații. Acest lucru nu se va întâmpla însă mai devreme de 1 ianuarie 2017.

În ceea ce privește înființarea perdelelor forestiere în jurul terenurilor agricole, o măsură importantă în cazul implementării unui sistem integrat de irigații, Daniel Botănoiu spune că fermierii vor putea atinge două obiective, respectiv își vor putea proteja zona pentru că se va crea un microclimat, dar va răspunde și nevoii de înverzire și de plăți directe.

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a anunțat, încă de la preluarea portofoliului, că stabilirea unui sistem eficient de irigații se află pe lista sa de priorități, mai ales că există prevăzută prin lege suma de un miliard de euro pentru perioada 2016-2020, aceasta urmând să fie suplimentată cu 200-300 de milioane de euro prin Planul Juncker.

Prețurile alimentelor au scăzut din nou

Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, a scăzut şi în luna ianuarie 2016, în urma diminuării preţurilor la toate produsele alimentare, în special la zahăr şi lactate. FAO publică, lunar, propriul său indice în domeniu, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna ianuarie 2016, acest indice a atins o valoare medie de 150,4 puncte, în scădere faţă de valoarea revizuită de 153,4 puncte înregistrată în luna decembrie 2015, ceea ce reprezintă cea mai scăzută valoare înregistrată după luna aprilie 2009.

Referindu-se la perspectivele pentru 2016, FAO a informat că evoluţiile meteo asociate cu fenomenul El Nino trimit semnale mixte cu privire la perspectivele preliminare privind recoltele de cereale, în special în emisfera sudică. Potrivit FAO, este posibilă o reducere cu 25% a producţiei de grâu în Africa de Sud. Condiţiile pentru producţia de grâu sunt mai favorabile în Rusia şi Uniunea Europeană, însă însămânţările de toamnă au scăzut în SUA şi Ucraina.

 
Ascultă Jurnal Rural din 08 februarie 2016