Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 23 februarie 2016

27 februarie este data la care ostilitatile in Siria se vor incheia

Sambata noapte urmeaza sa intre in vigoare armistitiul privind incetarea focului in Siria. Atat opozitia cat si regimul Assad pun conditii pentru a respecta intelegerea. Despre ce este vorba ne lamurim in aceasta seara.

sumarul emisiunii 40 de minute

Expulzarea migrantilor din zona de sud a taberei de la Calais a fost amanata, pana ce un judecator se va pronunta asupra legalitatii masurii. Opt asociaţii cerusera Guvernului francez să-şi reconsidere acest plan.

Presedintele Klaus Iohannis vrea sa faca din romanii din diaspora o prioritate nationala. Premierul, la randul sau, vorbeste despre potentialul economic al romanilor de peste granite, care ar putea ajunge la zeci de miliarde de euro. Acum, romanii dinafara trimit in tara 1,5 miliarde euro. Guvernul vrea sa realizeze mai multe proiecte pentru romanii din strainatate, precum crearea unei agentii pentru investitii sau burse pentru studii in Romania.

Partidul 200 pentru București, Partidul Pirat sau Partidul BUN s-ar putea regăsi pe buletinele de vot la alegerile locale, printre formaţiunile politice deja consacrate. Alegerile locale din iunie  vor aduce la linia de start primele partide formate în baza noii legi, însă membrii fondatori ai acestora spun că şansele de a câştiga măcar un mandat de primar sunt foarte mici.

Si nouă organizaţii neguvernamentale fac apel la Parlament şi la Guvern să salveze televiziunea publică. Premierul Dacian Cioloş le transmite că executivul  nu va putea aloca bani pentru TVR înainte de luna iulie, când se face rectificarea bugetară. 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 23 februarie 2016