Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leonard Orban: „Suntem un membru UE responsabil. Nu vom organiza un referendum precum Ungaria”

ovidiu_nahoi_si_leonard_orban.png

Ovidiu Nahoi și Leonard Orban
Ovidiu Nahoi și Leonard Orban

Consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban a fost invitatul primei ediţii a emisiunii Decriptaj, realizată de Ovidiu Nahoi, în fiecare joi seara de la ora 19.15.

Leonard Orban a afirmat că România nu va organiza vreun referendum privind cotele obligatorii de migranţi, aşa cum procedează Ungaria. 
Consilierul prezidenţial a afirmat că România  va implementa deciziile la nivel european,  chiar dacă a votat în Consiliu împotriva lor, aşa cum a fost cazul cotelor obligatorii.

 „Chiar dacă ne-am opus acestei decizii şi ne vom opune şi mecanismului permanent de relocare, odată deciziile luate la nivel european, le implementăm. Noi suntem un membru responsabil al Uniunii Europene şi preţuim acest statut”, a spus Leonard Orban. 

Un referendum de tipul celui organizat de Ungaria va adânci şi mai mult diviziunile dintre Vestul şi Estul Europei şi i-ar putea încuraja pe cei care doresc tăierea fondurilor de coeziune pentru noile state membre, crede Leonard Orban.

El a afirmat că România îşi doreşte o Uniune Europeană puternică şi în acest sens aprobă constituirea corpului european pentru paza frontierelor. Întrebat dacă susţine şi posibilitatea ca acest corp să intervină, în condiţii de criză, chiar şi fără aprobarea statului respectiv, Orban a afirmat că Bucureştiul este de acord, „în anumite condiţii”, pe care urmează să le negocieze cui partenerii. 

Referindu-se la poziţia României faţă de acordul menit să menţină Marea Britanie în interiorul Uniunii Europene, Leonard Orban a afirmat că România nu putea avea o atitudine mai dură, de natură a bloca acordul. Miza negocierilor era tocmai aceea de a-i oferi lui David Cameron un acord favorabil, iar interesul era de a menţine unitatea în cadrul Uniunii Europene, a precizat Orban. 
În privinţa clauzelor sociale din acord, copiii românilor care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene ar putea primi alocaţii la nivelul celor din România. Potrivit consilierului prezidenţial, această prevedere, inclusă în tratatul privind statutul Marii Britanii în Uniune, este deja studiată şi de alte state  membre. 
Totuşi, după cum spune consilierul prezidenţial, în urma negocierilor de la Bruxelles s-a căzut de acord că astfel de prevederi ar putea fi aplicate după 2020. 

 
Emisiunea Decriptaj din 3 martie 2016