Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 19 aprilie 2016

lucrari.jpg

Reguli noi privind licitaţiile pentru marile lucrări din bani publici sau din fonduri europene
Reguli noi privind licitaţiile pentru marile lucrări din bani publici sau din fonduri europene

Reguli noi privind licitaţiile pentru marile lucrări din bani publici sau din fonduri europene. Pretul cel mai mic nu va mai fi principalul criteriu de selectie ci raportul cost-calitate. Pe de alta parte o firma care contesta rezultatul unei licitatii va fi obligata sa plateasca 2% din valoarea contractului in timp ce termenele de judecată vor fi reduse, pentru a nu tergiversa soluţionarea contestaţiilor. Legea achizitiilor publice primeste maine vot  final in Camera Deputatilor.

sumarul emisiunii 40 de minute

Stim pe cine votam? La alegerile locale din 2012, singurul filtru pe care autoritățile, dar și publicul l-au avut la îndemână pentru a se asigura că cei inscrisi in cursa îndeplinesc condițiile de candidatură a fost declarația pe proprie răspundere. 4 ani mai tarziu tot nu exista o procedură prin care să ne asigurăm că cei pe care ii votam au si dreptul sa candideze. Discutam pe larg in aceasta seara.

Veste bună pentru producătorii autohtoni de carne, legume, fructe si lactate. Marile magazine ar putea fi obligate să vândă mai multe produse locale, in caz contrar primesc 150.000 de lei amendă. Legea supermarketurilor a fost aprobată de Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor şi urmează să ajungă la vot în plen.

Franța a semnat mai multe acorduri cu Egiptul, în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro. Astazi presedintele Hollande este in vizita in Iordania, unde principalele subiecte de discutie vor fi criza refugiatilor si lupta impotriva gruparii jihadiste stat Islamic. Cu deplasarea la Amman se incheie turneul efectuat de Hollande în Orientul Mijlociu.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 19 aprilie 2016