Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 18 aprilie

jurnal_rural_6.jpg

Organizațiile profesionale vor fi sprijinite să își plătească integral cotizațiile anuale la organizațiile de profil
Organizațiile profesionale vor fi sprijinite să își plătească integral cotizațiile anuale la organizațiile de profil
Image source: 
RFI

Apicultorii vor primi un sprijin financiar de 30,2 milioane lei pentru perioada 2014-2016, bani de la buget şi din fonduri europene, care vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea de medicamente, de familii de albine, precum și pentru analiza mierii.

Decizia luată de guvern se referă la programul național apicol pentru perioada 2014-2016. Banii, din care jumătate vin de la bugetul de stat, iar 15,1 milioane de lei din fonduri europene, vor fi alocaţi în cursul acestui an, se arată în hotărârea emisă de executiv.

În primii doi ani de aplicare, de sprijinul financiar au beneficiat aproximativ 5.500 de apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale.

Crescătorii de animale mai au de așteptat subvențiile

Crescătorii de animale vor intra ultimii la plată, așa cum a anunțat nu o dată și ministrul agriculturii, Achim Irimescu. 25 mai este termenul când se va da startul plăților în zootehnie, numai că pentru moment, în cazul bovinelor, nu se știe exact cuantumul pe care crescătorii îl vor primi pe cap de animal.

Recent, ministrul agriculturii vorbea de suma de 800 de euro pe cap de vacă. Estimarea, una foarte optimistă, le-a dat speranțe crescătorilor, care, până acum, își făceau calcule de cel mult 500 de euro/cap de animal, după ce, inițial, s-a pornit de la un sprijin cuplat de 250 de euro/bovină.

”Dacă numărul de animale elibigile a scăzut față de anul trecut atunci da, este posibil să ajungem și la 800 de euro pe cap de animal. Sau dacă sunt animale cu nereguli iarăși se diminuează numărul animalelor eligibile”, spune directorul general adjunct de la APIA.

Tot în privința plăților, directorul general adjunct de la APIA a precizat că în acest moment agenția de plăți mai are de contractat doar modulul ”calcul plăți” care este practic ultimul pentru a da drumul banilor. ”Doar acest modul este în curs de contractare, celelalte sunt contractate și în curs de testare. Este vorba de modulele privind controlul administrativ înainte de controlul pe teren, controlul administrativ după controlul pe teren, calcul plăți și aprobare plată finală pentru anul 2015”, a mai spus directorul general adjunct APIA.

Putem exporta iar porci în Europa. Îi cumpără cineva?

România va putea relua comerţul intracomunitar cu porci vii deoarece a îndeplinit toate condiţiile, însă acest lucru se va stabili în vara acestui an după auditul experţilor europeni privind pesta porcină clasică, spune preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

”S-a discutat ca în vară să avem, poate, un audit şi să se găsească o soluţie. Eu zic că, dacă ne facem treaba şi demonstrăm că nu avem probleme cu pesta porcină clasică, poate obţinem trecerea pe altă anexă. Probabil se vor stabili nişte ferme de unde se va putea exporta, dar, până nu vom avea un audit, nu avem altceva stabilit”, a declarat șeful ANSVSA, care a vorbit şi despre deblocarea unor pieţe de export pentru produsele alimentare româneşti.

”Suntem în discuţii avansate cu China, dar şi cu Japonia pe exportul de carne de porc. Se lucrează la armonizarea certificatelor. Pe China, se pare că vom avea o nouă rundă de negocieri în vară. Ei cumpără deja material seminal de bovine şi, în luna iunie, am stabilit o nouă întâlnire cu China pentru că sunt interesaţi să ia produse de origine animală - carne şi preparate din carne. Pe miere este armonizată legislaţia sanitar-veterinară. Avem certificate pentru export pe carne de pasăre, carne de ovine şi ouă cu ţări precum Liban, Irak şi Iran. În Qatar avem pentru exportul de carne de ovine, în Chile pentru membrane naturale, avem pe produse de carne în Macedonia, iar în Moldova, carne şi produse din carne şi gelatină. De asemenea, avem pe carne de ovine şi de vită dezosată în Egipt, certificate pentru produse de pescuit în Turcia. În toate aceste cazuri avem certificatele armonizate. Mai avem în lucru certificate sanitare veterinare primite de la autoritatea din Kazakstan pentru miere, ouă, conserve din carne, carne de iepure şi vânat, iar în Albania au fost trimise modele de certificate de export pe bovine, pasăre şi porc. La fel şi pentru Georgia”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Oile românești merg în Iordania

România ar putea exporta peste 4,5 milioane de ovine în țările arabe, din care un milion de ovine vor fi preluate de Iordania, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu, care tocmai a fost în regiune.

”Am vizitat recent un hub, într-o zonă din Iordania, unde vor fi pregătite milioane de ovine pentru export în țările arabe din zonă. Se estimează că din România vor fi preluate un milion de ovine deoarece calitatatea acestora este foarte bună, fiind asimilată cu calitatea ovinelor din Iordania. În urma analizei efectuate reiese că 4,5 milioane de ovine pot fi exportate anual din România, iar dacă un milion pot pleca acum către Iordania mai avem marjă de export suficientă și pentru țările arabe”, a explicat Irimescu.

Șeful MADR a precizat că la jumătatea lunii mai va veni într-o vizită oficială în România omologul său din Arabia Saudită, urmând să fie analizate anumite aspecte legate de exportul de ovine în țările arabe. Acesta consideră că sectorul ovin din România poate contribui cu peste 500 de milioane de euro la comerțul de produse agroalimentare.

E de amintit că România a exportat anul trecut peste 15 milioane de tone de produse agroalimentare, în valoare de 5,73 miliarde de euro comparativ cu anul 2014, însă a intrat din nou pe deficit, deoarece importurile au fost ușor mai ridicate în 2015 față de anul precedent.

Prea mult grâu?

Stocurile mondiale de grâu ar putea să depășească estimările, în condițiile în care China își reduce consumul, iar Uniunea Europeană va înregistra o recoltă mai mare, se arată în ultimul raport al Departamentului american al Agriculturii.

Potrivit USDA, stocurile mondiale de grâu ar putea ajunge, în sezonul 2015-2016, la 239 milioane de tone, depășind cea mai ridicată estimare a analiștilor și cu 0,7% mai mult decât preconiza USDA luna trecută.

 Cantitatea de grâu utilizată de China, cel mai mare consumator mondial de grâu, va scădea la 112 milioane de tone, cel mai mic nivel de după 2011, în timp ce producția de grâu a Uniunii Europene a fost estimată la 160 milioane de tone, cu un procent mai mare decât prognozele de luna trecută.

De asemenea, USDA și-a îmbunătățit estimările referitoare la stocurile finale de porumb și soia până la 208 milioane de tone, respectiv 79 milioane de tone, peste estimările analiștilor.

Anul trecut, România s-a situat pe primul loc din Uniunea Europeană după suprafața cultivată cu porumb, ocupând locul doi la producție, după Franța.

Bani de la guvern pentru cotizații europene

Organizațiile profesionale și interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și alimentar vor primi bani de la stat pentru a participa la consultări în structurile europene similare, inclusiv cu acoperirea unei părți din costurile serviciilor lingvistice de care au nevoie pentru astfel de discuții.

Anual, vor fi alocate 2,8 milioane de lei de la bugetul de stat, iar decontarea anuală a serviciilor lingvistice pentru organizațiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar va fi posibilă începând cu 2017, a decis guvernul. Astfel, organizațiile profesionale și interprofesionale neguvernamentale care exploatează terenurile agricole, sectorul agroalimentar sau serviciile conexe vor fi sprijinite să își plătească integral cotizațiile anuale la organizațiile de profil ale UE și/sau organizațiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

De asemenea, vor beneficia de decontarea unei sume de până la 30% din valoarea serviciilor lingvistice de care au nevoie pentru a participa la consultările organizate la nivel european, în acest domeniu. Plățile vor fi efectuate în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data aprobării cererilor.

Ascultă Jurnal Rural din 18 aprilie 2016