Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 16 mai

jurnal_rural_2.jpg

Subvenţiile pe înverzire vor ajunge mai rapid la fermieri, promite ministrul Achim Irimescu
Subvenţiile pe înverzire vor ajunge mai rapid la fermieri, promite ministrul Achim Irimescu
Sursa imaginii: 
RFI

31 mai este oficial data limită pentru depunerea cererilor la APIA, după ce guvernul a adoptat o hotărâre prin care APIA și Ministerul Agriculturii pot cere Comisiei Europene o prelungire a termenului de depunere a cererii unice pentru anul de cerere 2016.

”Putem prin ordin al ministrului să prelungim până la 31 mai fără penalizări depunerea de cereri de plată”, a anunțat ministrul Achim Irimescu. Data de 31 mai a fost confirmată și de către directorul general al APIA, Florin Faur.

”Acest termen devine oficial în momentul în care există un Ordin de Ministru, care trebuie să existe într-un normativ publicat în Monitorul Oficial. Vom vedea evoluția lucrurilor pe partea de preluare cereri și atunci luăm în calcul o potențială ajustare, dacă se va impune o eventuală creștere ușoară a termenului, dar la acest moment vorbim de data limită de 31 mai, o dată situată undeva la mijloc, nici 15 mai, nici 15 iunie”, a declarat Florin Faur, directorul general al APIA.

Plata pentru înverzire, procedură accelerată

Subvenţiile pe înverzire, aproximativ 530 de milioane de euro, vor ajunge mai rapid la fermieri pentru că procedurile sunt deja scurtate, iar întârzierile de până acum nu se vor mai repeta, a declarat ministrul Achim Irimescu.

”Am început plăţile pentru subvenţii în 8 aprilie, am plătit 600 milioane de euro şi mai avem un miliard de euro. A început şi plata pe înverzire, aproximativ 530 milioane de euro, trimitem ordine de plată la Trezorerie pentru 461.000 de fermieri. Banii vor ajunge mai rapid la fermieri, procedurile sunt scurtate”, promite ministrul Irimescu.

El a precizat că întârzierile în ceea ce priveşte plata subvenţiilor pe 2015 s-au datorat unor cauze ”obiective şi subiective”, însă a adăugat că APIA se va încadra în termenul legal de plată, respectiv 1 decembrie - 30 iunie.

ANSVSA caută E-coli în produsele alimentare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a început un Plan Național de Control pentru a determina prevalența E-coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.

Președintele ANSVSA a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai și până la sfârșitul anului, să desfășoare un Plan Național de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenței E-coli de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

Activitățile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unități de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri și piețe agroalimentare și dozatoare de lapte.

Toate probele recoltate în cadrul acțiunilor prevăzute în acest plan vor fi transmise Institutului de Igienă și Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Decizia președintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată și finalizată recent de către specialiștii Autorității. Un argument în plus îl constituie și apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic va crește rulajul de marfă al unităților din industria alimentară și afluxul de turiști aflați în concediu și copii aflați în vacanță, în tabere școlare.

Apicultorii, în mare dificultate

Oscilațiile frecvente de temperatură, alături de nopțile friguroase din ultima vreme, au provocat pagube importante și în sectorul apicol. Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, spune că în acest an, la culesul de rapiță, apicultorii nu au obținut decât 3 - 4 kilograme de miere, și asta doar pe o suprafață de maximum 40% din România. O situație și mai dramatică se regăsește la culesul de salcâm, acesta fiind ”compromis”, potrivit președintelui ACA.

”Apicultorii nu au făcut decât o medie de sub 5 kilograme de rapiță, chiar 3-4 kilograme, și asta pe o suprafață de maxim 40% din țară. În celelalte zone nu s-a obținut nimic. Pe lângă temperaturile scăzute, am avut și o perioadă oarecum lungă de ploi. Albina stă în stup, consumă, apicultorii au început deja să folosească sirop sau alte surse de hrană pentru a salva familiile de albine. Sunt unii de peste 10 zile cu stupii deplasați la salcâm și nu au cules deloc. Dimpotrivă, au consumat și ceea ce au cules la rapiță, fiind vorba de 2-3 kg, nu au fost extrase”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine.

România are la ora actuală circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociației Crescătorilor de Albine din România.

România are atașați agricoli; ce câștigăm?

Ministerul Agriculturii va înfiinţa 12 posturi de ataşat agricol, salarizate similar celor din cadrul misiunilor şi reprezentanţelor din străinătate, cu scopul de a reprezenta România în ţări precum Germania, Spania, Turcia, Federaţia Rusă, China, Egipt, Israel şi SUA. Anunțul a venit chiar de la ministrul Achim Irimescu, după ședința în care Guvernul a decis înfiinţarea acestor posturi prin ordonanţă de urgenţă.

”Actul normativ ne permite să promovăm produsele româneşti de foarte bună calitate - noi exportăm materii prime, de aceea şi balanţa pe anul trecut, după doi ani, a devenit din nou negativă, pentru că preţul la cereale este foarte redus – şi, în acest context, vestea bună este că vom putea trimite la post 12 ataşaţi agricoli în capitale importante din lume unde se cer produse româneşti şi unde sigur vom avea acces sporit”, a spus Irimescu.

Aceste funcţii de ataşat agricol pot fi ocupate de funcţionari publici din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al instituţiilor subordonate acestuia, în urma concursului organizat în acest scop, în condiţiile Legii privind Statutul funcţionarilor publici.

 
Ascultă Jurnal Rural din 16 mai 2016