Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 23 mai

Tinerii fermieri din România pot să efectueze în această vară stagii de practică în Elveția

A fost deschisă o nouă sesiune pentru proiecte cu finanțare europeană în agricultură – AFIR primește, din 20 mai, cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții.

Este vorba de submăsurile 4.1a - ”Sprijin pentru investiții în exploatații pomicole”, 4.2a - ”Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicol” și 4.2 - ”Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol” din PNDR 2014-2020.

Pentru toate aceste submăsuri, sesiunea anuală continuă de primire a proiectelor este deschisă în intervalul 20 mai 2016, ora 9.00 – 31 octombrie 2016, ora 16.00. Solicitanții de fonduri europene au în 2016 la dispoziție peste 172 milioane de euro.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenției www.afir.info pentru toate cele trei submăsuri. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții au la dispoziție Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul Agenției, www.afir.info, la secțiunea ”Investiții PNDR”, în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.

Se închid târgurile de animale din sudul României

După ce recent ANSVSA anunța închiderea târgurilor de animale din nord-estul României, din cauza unor focare de pestă porcină africană în Ucraina, acum și târgurile de animale din 12 judeţe sunt închise din cauza unei boli care face ravagii la sud de Dunăre.

Astfel, o boală care face ravagii printre bovinele din Bulgaria a închis toate târgurile şi expoziţiile din 12 judeţe. Conform Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimjentelor, până în prezent s-au înregistrat 77 de focare de dermatoză nodulară contagioasă. Astfel, toate târgurile şi expoziţiile de bovine din sudul ţării sunt închise. Este vorba despre judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Timiş şi Caraş-Severin.

Boala identificată în Bulgaria este specifică bovinelor şi bivoliţelor şi se caracterizează prin evoluţie rapidă şi pierderi severe în efectivele infectate, nefiind periculoasă pentru om.

Legea bonurilor pentru motorină, în Parlament

Legea privind bonurile valorice la motorină a fost depusă în Parlament, anunță Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților. El spune că una dintre cele mai corecte variante ar fi ca fermierii să poata folosi bonurile valorice inclusiv la stingerea unor datorii către autorități.

”Ceea ce mi se pare cu adevărat corect ar fi ca fermierul, care are de exemplu niște datorii, taxe, TVA, să le poată achita prin aceste bonuri valorice”, a mai spus președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

Conform unui ordin din 2015 al Ministerului Agriculturii, contravaloarea accizei este de 1,7975 de lei pe litru pentru motorina achiziționată și consumată în cursul anului trecut. Și în acest an, contravaloarea accizei pentru motorină este aceeași.

Rezultate excepționale pentru agricultura românească - Dekalb

Agricultura românească ar putea înregistra, în acest an, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, arată o analiză realizată de experţii de la DEKALB. Vremea favorabilă din primăvară, creşterea investiţiilor în agricultură, relansarea consumului, evoluţia preţurilor şi dezvoltarea relaţiilor de afaceri la nivel regional duc la concluzia că business-ul din agricultură ar putea depăși 24,49 miliarde lei în 2016. Este cu peste 12 miliarde de lei peste nivelul de referinţă din 2010.

Potrivit analizei, evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri vine pe fondul creşterii numărului firmelor care activează în domeniu, de la cultivarea cerealelor, fructelor şi plantelor leguminoase la activităţi în ferme mixte. Se estimează, astfel, că business-urile din agricultură ar urma să treacă în 2016, în premieră, de pragul de 10.000 de firme.

Dincolo de perspectivele financiare ale agriculturii româneşti, analiza DEKALB arată că gradul defărâmiţare a terenurilor agricole continuă să reprezinte o provocare importantă pentru evoluţia acestui sector. Statistica arată că marea majoritatea a afacerilor din agricultură se derulează, în prezent, pe suprafeţe de până în 500 hectare, în timp ce fermele mari, cu peste 2.000 hectare, reprezintă doar 6% din totalul companiilor.

Producții bune la grâu și rapiță – Comisia Europeană

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, prognoza de productivitate a grâului românesc a fost ajustată cu 5,5% în aprilie față de martie la nivelul mediu de 4,02 tone/ha. Acesta este și un maxim istoric în ultimele 26 de sezoane agricole pentru randamentul local al recoltei locale de grâu.

Cifrele arată că piața locală a grâului va avea în 2016/2017 cel de-al cincilea sezon consecutiv de creștere din punctul de vedere al productivității grâului și a patra recoltă consecutivă de grâu ce depășește pragul de aproximativ 7 milioane de tone.

O producţie record se preconizează şi în segmentul rapiţei, de 1,3 milioane de tone, în creștere cu 35% față volumul recoltat sezonul anterior, România urmând să devină principalul producător de rapiță de la Marea Neagră.

Potrivit estimărilor oficialilor Bursei Române de Mărfuri, preţurile producţiei agricole se vor menţine în acest an la 150-160 euro/tonă  la grâu, 150-155 euro/tonă la porumb, şi de peste 380-390 euro/tonă în cazul rapiţei.

MADR vrea subvenții pentru colectarea laptelui

Ministerul Agriculturii susține introducerea unei subvenţii pentru colectarea laptelui, aceasta măsură avand rolul de a sprijini producătorii care primesc un preţ foarte mic pentru lapte, în timp ce la raft acesta depăşeşte cu mult media europeană.

”Trebuie să găsim o soluţie, împreună cu Comisia Europeană, să putem acorda subvenţii pentru colectarea laptelui. Este o criză europeană pe piaţa laptelui, însă în România se simte mult mai puternic din cauza diferenţei de competitivitate între producătorii români şi cei din statele din vest. Preţul la raft este unul dintre cele mai mari din UE, dar laptele la fermier este foarte ieftin. În nordul României, producătorii sunt nemulţumiţi pentru că au ajuns să comercializeze laptele cu 60 de bani”, spune Achim Irimescu.

Potrivit datelor recent publicate de Institutul Naţional de Statistică, cantitatea de lapte brut importat a crescut cu peste 50 de procente în trimestrul I din 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stagii în Elveția pentru tinerii fermieri

O asociație elvețiană a lansat un program prin care tinerii fermieri din România pot să efectueze în această vară stagii de practică în Țara Cantoanelor. Se asigură cazare și bani de buzunar în funcție de orele de muncă prestate.

”Asociația elvețiană Agriviva s-a adresat Consulatului General Onorific al României în Elveția prin care informează că începând cu data de 1 iunie 2016, oferă tinerilor din România și Bulgaria posibilitatea efectuării de stagii de practică în ferme elvețiene. Stagiile se pot întinde pe o durată de maxim două luni, de obicei în lunile iulie și august”, se arată într-o informare transmisă de MADR Camerelor Agricole Județene.

Fermierul gazdă va asigura condiții de stagiu și cazare la un nivel de 230 de franci/săptămână/persoană, precum și bani de buzunar în funcție de orele de muncă prestate.

Procedura de selecționare, cu taxă de înscriere, poate fi accesată la adresa www.agriviva.ch.

 
Ascultă Jurnal Rural din 23 mai 2016