Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 30 mai

jurnal_rural_6.jpg

Parlamentul European a adoptat un act legislativ care încearcă o restrângere a utilizării antibioticelor în ferme
Parlamentul European a adoptat un act legislativ care încearcă o restrângere a utilizării antibioticelor în ferme
Image source: 
RFI

Administrarea de antibiotice animalelor din fermele românești este un fenomen scăpat de sub control, avertizează președintele ANSVSA, Radu Roatiș.

 El spune că în prezent se dorește modificarea legislației astfel încât să se prevină folosirea excesivă a anumitor medicamente.

”Trăim perioade anormale, în care cumperi antiparazitar o jumătate de litru sau o jumătate de portbagaj de mașină, îți tratezi animalele, faci brânză și urdă, pe care le vinzi pe la toate porțile și în 4 ore ai 21 de oameni în spital. Aceste medicamente au perioade de remanență, ele rămân în corp prin consum. Deci fiecare crescător de animale poate să își valorifice produsele, dar vom face legislația de așa manieră ca fiecare să aibă un contract cu un medic veterinar, care îi asigură controlul sănătății animalelor”,  a declarat Radu Roatiș.

De curând, Parlamentul European a adoptat un act legislativ prin care se încearcă o restrângere a utilizării antibioticelor în fermele de animale, cu scopul de a evita apariția bacteriilor rezistente.

Bani europeni terminați în 6 minute

Bugetul pus la dispoziție pentru acest an de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru investiții în dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice a fost epuizat în primele 6 minute de la deschiderea sesiunii, fiind depuse 25 de proiecte în valoare cumulată de 24,4 milioane de euro, anunță instituția.

Cele mai multe proiecte au fost depuse în județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare și Timiș. Temenul maxim pentru depunerea proiectelor era 31 octombrie, dacă fondurile nu erau epuizate între timp.

Mini-tractor românesc, gata să intre în producție

Proprietarul producătorului de moto-­utilaje agricole Ruris spune că a proiectat un tractor de mici dimensiuni care să coste câteva mii de euro, pentru a putea fi achiziţionat de oricine care are câteva hectare de teren agricol. ”Tractorul va costa sub 10.000 de euro. Am realizat deja primele prototipuri. Spre exemplu, vom avea motoare diesel de generaţie nouă şi acesta va putea ara cu două trupiţe“, a spus Cătălin Stroe.

Viitorul tractor va avea între 12 şi 30 CP, tracţiune 4x4 şi doar spate şi cutie de viteze manuală.

Industria românească a utilajelor agricole a ajuns să mai aibă opt jucători după ce în urmă cu 24 de ani pe piaţă produceau tehnică agricolă aproape 30 de unităţi de producţie.

Ruris deţine la Craiova un laborator de cercetare-dezvoltare unde proiectează moto-utilajele, iar componentele sunt aduse de la furnizori internaţionali, fiind asamblate în România.

Italienii cumpără ”serios” din România

Italienii cumpără produse agroalimentare românești de sute de milioane de euro în fiecare an, astfel că în clasamentul ţărilor partenere ale Italiei pe anul 2015, România se situează pe locul 21 în lume şi pe locul 14 din Uniunea Europeană ca ţară de destinaţie a exporturilor agroalimentare italiene, cu peste 291 milioane de euro.

În același timp, România este şi un important furnizor al Italiei de astfel de produse, cu 252,4 milioane de euro.

Principalele produse exportate de România către Italia au fost cereale, legume-fructe, animale vii, carne, dulciuri și miere.

Tot mai mulți fermieri cultivă soia

Suprafețele cultivate cu soia au crescut anul trecut cu peste 47.000 de hectare, față de nivelul înregistrat în 2014, atunci când în România existau aproape 80.000 de hectare cu soia, arată cele mai recente date publicate de Ministerul Agriculturii.

Unul dintre motivele pentru care fermierii români au decis să înființeze suprafețe mai mari cu soia este și introducerea, începând din acest an, a sprijinului cuplat pentru această cultură, în valoare de 325 de euro pe hectar.

În ceea ce privește producția medie obținută la soia în 2015, agricultorii români au reușit să recolteze circa 2.062 kg/ha.

APIA este în proces de finalizare a controalelor administrative pentru a putea stabili suprafața totală eligibilă la plată, iar ulterior valoarea exactă a sprijinului cuplat. Având în vedere creșterea suprafețelor cultivate cu soia, este posibil ca sprijinul cuplat să scadă pentru această plantă.

Începând din 2016, toți fermierii care vor dori să beneficieze de sprijin cuplat pentru soia vor fi nevoiți să folosească sămânță certificată de proveniență româmească.

România importă soia, inclusiv modificată genetic, din Brazilia sau Argentina, în valoare de peste 200 de milioane de euro anual.

Prognoze nefavorabile pentru cultura mare

În prezent există un exces de apă în sol, care inundă o parte din terenurile agricole, deci productivitatea la culturile mari, în special grâu şi orz, nu va fi atât de mare pe cât se preconizează în piaţă, arată un raport al Monteagro Invest, companie controlată de investitori spanioli.

”Anul acesta, cred că toată lumea care a pus grâu nu va câştiga foarte mulţi bani. Mă refer la cei care au cultivat grâu şi orz, pentru că preţurile nu vor acoperi cheltuielile, cu atât mai mult cu cât anul acesta vor trebui aplicate mai multe tratamente pentru a evita bolile”, spune reprezentantul Monteragro Invest.

În România, cultivarea cerealelor este o afacere formată din aproximativ 7.700 de companii, care cumulat a avut vânzări totale de peste 18,9 miliarde de lei în 2014, potrivit celor mai recent informaţii publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ascultă Jurnal Rural din 30 mai 2016