Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 27 iunie

jurnal_rural_3.jpg

Agricultura ar putea înregistra, în 2016, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu
Agricultura ar putea înregistra, în 2016, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu
Image source: 
RFI

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a terminat autorizarea la plată pentru ajutoarele excepționale din sectorul de creștere a porcinelor și a început autorizarea la plată pentru ajutoarele excepționale din sectorul laptelui și produselor lactate.

Sprijinul financiar este asigurat din Fondul European de Garantare Agricolă, după cum urmează: aproape 2,4 milioane de euro  pentru sectorul de creștere a porcilor, pentru un număr de 241 cereri și aproape 9 milioane de euro pentru sectorul laptelui și produselor lactate, pentru un număr de 17.014 cereri depuse.

De asemenea, APIA a autorizat la plată ajutorul pentru depozitare privată carne de porc. Pentru acest ajutor au fost depuse un număr de 2 cereri de sprijin pentru depozitarea pentru 90 de zile a unei cantități totale de 1.000 tone carne de porc, cereri de sprijin în valoare totală de 309.500 de euro respectiv 1.403.644 lei care au fost autorizate la plată.

Proceduri bancare simplificate pentru fermieri

Băncile vor acorda beneficiarilor plăţilor derulate prin APIA finanţări pentru activităţile curente la o dobândă de 2,5%, iar comisionul perceput nu va depăşi 1%, potrivit unui proiect de Ordin convenit de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, împreună cu reprezentanţii sistemului bancar din România.

Ministrul agriculturii a solicitat reprezentanţilor băncilor să se asigure că plăţile pentru agricultori, odată ajunse în conturile Trezoreriei şi de acolo în cele ale băncilor, să fie transferate cât mai repede în conturile beneficiarilor, întrucât a avut sesizări din partea acestora că s-ar fi produs întârzieri chiar şi de o săptămână.

Balcanii, focar de infecție veterinară

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că în Balcani au fost depistate 281 de focare de dermatoză nodulară la bovine, cele mai mai multe fiind în Bulgaria, unde Comisia Europeană a impus restricții privind mișcarea bovinelor.

Situația cea mai gravă este în Bulgaria, unde s-au înregistrat 173 de focare, iar Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care se instituie restricții privind mișcarea bovinelor și a produselor care provin de la acestea.

De asemenea, s-a luat decizia vaccinării de urgență împotriva acestei boli, pentru a se împiedica răspândirea ei atât în Bulgaria, cât și în alte state membre în care boala nu a fost diagnosticată.

Celelalte state din regiunea Balcanilor în care s-au descoperit focare de dermatoză nodulară a bovinelor sunt Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Serbia.

Un an agricol foarte bun – analiză Dekalb

Agricultura ar putea înregistra, în 2016, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, respectiv un business total de 24,5 miliarde lei, ca urmare a vremii favorabile din primăvară, a investiţiilor, relansării consumului şi a evoluţiei preţurilor, se arată într-o analiză a Dekalb, divizie a Monsanto.

Cifrele arată că piaţa locală a grâului va avea al cincilea sezon consecutiv de creştere din punctul de vedere al productivităţii grâului şi a patra recoltă consecutivă de grâu ce depăşeşte pragul de aproximativ 7 milioane de tone.

O producţie record se preconizează şi în segmentul rapiţei, de 1,3 milioane de tone, în creştere cu 35% faţă de volumul recoltat sezonul anterior, România urmând să devină principalul producător de rapiţă de la Marea Neagră.

Potrivit estimărilor oficialilor Bursei Române de Mărfuri, preţurile producţiei agricole se vor menţine în acest an la 150-160 euro/tonă la grâu, 150-155 euro/tonă la porumb, şi de peste 380-390 euro/tonă în cazul rapiţei.

Dincolo de perspectivele financiare ale agriculturii româneşti, analiza arată că gradul de fărâmiţare a terenurilor agricole continuă să reprezinte o provocare importantă pentru evoluţia acestui sector.

Marea majoritatea a afacerilor din agricultură se derulează, în prezent, pe suprafeţe de până în 500 hectare, în timp ce fermele mari, cu peste 2.000 hectare, reprezintă doar 6% din totalul companiilor.

Controale veterinare la carnea de pui

ANSVSA anunță că a demarat controalele la nivelul fiecărui județ în unităţile din sectorul cărnii de pasăre, pe întregul lanţul alimentar, urmând să fie verificări în centrele de sacrificare și în unităţile care desfăşoară activităţi de producere a cărnii.

Aceste controale au ca scop verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare referitoare la producerea cărnii proaspete, a cărnii tocate şi a cărnii preparate de pasăre.

Echipele de inspectori verifică abatoare, centre de sacrificare păsări la nivelul fermelor sau al exploataţiilor, unităţi de tranşare şi unităţi care desfăşoară activităţi de producere a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii de pasăre separate mecanic.

Phil Hogan vrea subvenții verificate din satelit

Comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan spune că vor fi folosite tot mai mult controalele prin satelit pentru acordarea subvențiilor. O utilizare tot mai mare a acestui tip de tehnologie va ajuta statele membre să fie mult mai eficiente în verificarea fermierilor care beneficiază de subvenții.

”În prezent utilizăm acest tip de tehnologie în controalele pentru plățile directe și beneficiile sunt evidente. O utilizare sporită a acestei tehnologii ne va ajuta să reducem semnificativ munca inspectorilor de pe teren și de asemenea ne va ajuta să avem date și mai concrete cu privire la suprafețele lucrate”, a declarat comisarul Phil Hogan.

La ora actuală, inspectorii APIA folosesc tehnologia prin satelit, teledetecția, pentru a verifica dacă suprafețele pentru care se plătesc subvenții sunt cultivate conform declarațiilor fermierilor.

În cazul în care sunt constatate diferențe, agricultorii care au declarat date eronate sunt chemați la APIA pentru lămuriri, iar dacă datele nu sunt corectate, fermierii pot fi sanctionați. De asemenea, același lucru se întâmplă și celor care au cultivat alte plante decât cele declarate în cererile unice.

Pentru fermierii români, cele mai mari probleme rămân contururile tarlalelor și ale parcelelor, mai ales în contextul lipsei cadastrului la nivel național.

 
Ascultă Jurnal Rural din 27 iunie 2916