Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural – 04 iulie

Ministerul agriculturii vrea o simplificare majoră a schemelor pentru plăți directe aferente anului 2017

Subvențiile fermierilor români vor putea fi plătite până la 30 septembrie, a anunțat ministrul agriculturii Achim Irimescu. Termenul este prelungit în condițiile în care nu s-au putut efectua toate plățile până la termenul-limită inițial, 30 iunie.

”Nu am putut efectua toate plățile directe pentru fermieri până la 30 iunie. Ne vom încadra totuși în cerința Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru a nu plăti penalități, trebuie efectuate 80% din plăți până la 30 iunie. Termenul se va amâna până la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite”, a spus ministrul.

Achim Irimescu a atras atenția că, potrivit reglementărilor europene, începând cu anul 2020 nu se vor mai putea face plăți directe fără cadastru. ”În prezent, din cele 15 milioane de hectare de terenuri agricole, doar 3 milioane în extravilan sunt cadastrate, deci situația este dezastruoasă”, a subliniat Irimescu.

Străinii vor cumpăra mult mai greu teren agricol

Proiectul legii care reglementează cumpărarea de terenuri agricole de către străini a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, dar aplicarea actului normativ va fi posibilă doar după finalizarea planului cadastral. Conform propunerii, străinii vor putea cumpăra cel mult 50 de hectare de teren arabil.

”Cred că pentru legea vânzării terenurilor la nivel european trebuie să ne orientăm către modelul francez pentru că respectă toate reglementările europene. Chiar îmi amintesc că un parlamentar german a dorit să cumpere teren agricol în Franţa şi nu a reuşit. Din această cauză este foarte important cum redactăm această lege şi să trasăm obiective clare, ca să nu păţim la fel ca Bulgaria care a făcut o astfel de lege acum câţiva ani, iar apoi a fost nevoită să o retragă pentru că nu respecta normele europene”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Actul normativ impune o suprafaţă maximă de 50 de hectare pentru fiecare solicitant, însă reglementarea va suporta modificări, având obiective clare de atins, cu o serie de condiţii însă.

Prima condiţie ar fi realizarea planului cadastral, plan pe care actualul ministru al agriculturii susţine că-l va realiza şi cu sprijinul notarilor publici, precum şi al altor instituţii cu atribuţii în acest sector de activitate, inclusiv cu fermierii.

Subvenții mai mari pentru culturi tehnice

Fermierii români vor primi în acest an un sprijin cuplat vegetal în valoare de 400 de euro/hectar pentru lucernă, de 269 de euro/hectar pentru soia, 649,43 euro/hectar la orez și circa 786 de euro/hectar pentru sfecla de zahăr.

”Pentru lucernă va fi o creștere extrem de consistentă a cuantumului”, spune directorul APIA, Florin Faur.

El amintește că din cauza condițiilor mai dificile de accesare, suprafețele eligibile pentru plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal au înregistrat o scădere în cadrul Campaniei 2015.

Irimescu vrea mai puțină birocrație

Ministerul agriculturii vrea o simplificare majoră a schemelor pentru plăți directe aferente anului 2017, pentru a permite unui număr tot mai mare de fermieri să acceseze fondurile europene. Pentru anul 2015 și 2016, România aplică nu mai puțin de 89 de scheme de plată, față de 21 cât existau în trecut.

”Am ajuns să dăm fonduri și pentru viermii de mătase. Nu vreau să critic colegii din minister, probabil intenția a fost de a ajuta cât mai multe sectoare. Înțeleg acest lucru. Însă, din păcate, am ajuns în situația de a nu mai gestiona eficient aceste scheme. De la 21 de scheme am ajuns să avem 89 de scheme”, a declarat ministrul agriculturii. În acest context, Achim Irimescu spune că va exista o ”simplificare substanțială” a schemelor de plată.

”Până la 1 august vrem să avem o imagine completă a schemelor pe care le vom implementa de la anul. Vorbim de o simplificare substanțială, în cadrul căreia să introducem niște condiții prin care să ajutăm fermierii să acceseze mai ușor fondurile europene. Pentru tomatele destinate industrializării, de exemplu, am ajus să plătim 10.000 de euro pe hectar”, a mai spus Achim Irimescu.

Ministerul caută bani pentru apicultori

Ministrul agriculturii a anunțat că pregătește un sprijin financiar pentru apicultori, în contextul în care crescătorii de albine se confruntă în acest an cu un sezon apicol extrem de slab, cauzat în mare parte de ploile frecvente, precum și de variațiile mari de temperatură din primăvară.

De asemenea, șeful MADR spune că își propune, alături de autorități, să scoată de pe piață ”mierea falsă”. ”Au fost discuții foarte mari despre miere și despre metodele de falsificare. Apicultorul pune zahăr în stup, albina procesează zahărul și face miere și este miere procesată de albine. Există metode de depistare a acestor falsificări. Autoritățile statului trebuie să facă determinări cât mai multe, să reușească să scoată de pe piață aceste falsuri. Au fost discuții și încercăm să îndreptăm lucrurile. Au fost dezbateri în Consiliul miniștrilor agriculturii de la Bruxelles pe această temă. Sunt oameni care încearcă să câștige bani din această practică”, a declarat Irimescu.

În context, să spunem că Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, susține că în acest an, la culesul de rapiță, apicultorii nu au obținut decât 3 - 4 kilograme de miere, și asta doar pe o suprafață de maximum 40% din țară. O situație și mai dramatică se regăsește la culesul de salcâm, acesta fiind ”compromis”, spune președintele Asociației Crescătorilor de Albine.

Potrivit datelor oficiale, România are în prezent circa 1,4 milioane de familii de albine.

Și Phil Hogan e sătul de actele prea multe și complicate

La Bruxelles au apărut mai multe propuneri pentru simplificarea procedurilor în cazul cererilor unice de plată pentru anul viitor, a anunțat comisarul pentru agricultură, Phil Hogan. Comisia Europeană a evaluat efectele plăților acordate pe înverzire pentru fermieiri europeni într-un raport complet.

”Analiza implementării arată că ecologizarea funcționează, dar poate fi îmbunătățită. Mai presus de toate, acest raport confirmă încrederea mea că este nevoie de simplificarea normelor în acest sens. Am solicitat în acest sens o serie de propuneri de simplificare pentru măsurile de ecologizare, care pot fi luate rapid și eventual să intre în vigoare pentru cererile de plată de anul viitor”, a declarat Phil Hogan.

Potrivit raportului Comisiei Europene, impactul real al plăților pe înverzire, în ceea ce privește eficacitatea și eficiența în obținerea unor realizări climatice și de mediu, este dificil de evaluat după numai un an de punere în aplicare.

Fermierii români au încasat pe înverzire, pentru campania din anul trecut, ceva peste 59 de euro/ha.

Brexit? Minus 80 de milioane de euro pe an în agricultură

România ar putea pierde, numai în sectorul agricol, 80 milioane euro pe an, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim Irimescu.

”Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană afectează bugetul Uniunii şi, implicit România. Din moment ce Marea Britanie contribuia cu 13 miliarde de euro la bugetul european, iar acum aceşti bani nu mai există, este o pierdere imensă. Toate calculele pe care le-am făcut arată că bugetul european pentru România va fi afectat cu 2 - 3 procente. Există riscul ca România să piardă anual până la 80 de milioane de euro”, a declarat ministrul.

Achim Irimescu a mai precizat că, din punctul său de vedere, nu modelul britanic este potrivit României, ci acela din Statele Unite ale Americii, în care fermierul primeşte ajutor de la stat sau despăgubiri dacă nu obţine măcar 10% din investiţie sub formă de profit.

 
Ascultă Jurnal Rural din 04 iulie 2016