Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Robotul-cameleon, inovaţie la Liceul Francez din Bucureşti

img_0158.jpg

Robotul-cameleon, inovaţie la Liceul Francez din Bucureşti

Trei eleve ale Liceului Francez Anna de Noailles din Bucureşti au creat un robot-cameleon care îşi schimbă culoarea în funcţie de mediul pe care îl traversează.

Experimentul a făcut parte din probele bacalaureatului francez şi a fost recompensat cu premiul al doilea la competiţia C.Génial organizată la Paris de către Fundaţia pentru Cultură Ştiinţifică şi Tehnică. Sursa de inspiraţie a fost un cameleon adevărat, Stradivarius, rezident timp de două luni la liceul francez.
Echipa coordonată de Nicolas Bourget, profesor de ştiinţe, a observat reacţia cameleonului la diverşi stimuli: sunet, schimbarea temperaturii şi schimbarea culorilor mediului. Pentru a reproduce aceste reacţii, Catherine Bajan, Alissa Guillouët şi Ingrid Popovici au echipat robotul cu un captor termic, un captor sonor şi unul de culoare, dar şi leduri RGB (care pot reproduce mai multe culori). Robotul este acoperit cu o cocă translucidă imprimată în 3D pentru a avea forma cameleonului, iar deplasările sale pot fi controlate cu ajutorul unui smartphone. Echipa proiectului a creat astfel un robot capabil să-şi schimbe culoarea în funcţie de temperatură, de culoarea solului, sau de nivelul sonor. Robotul cameleon este unul dintre numeroasele proiecte iniţiate anul acesta de către liceul francez din Bucureşti. Elevii au avut de altfel oportunitatea de a participa la mai multe activităţi de dezvoltare profesională, ştiinţifică şi culturală, printre care evenimentul anual „Carrefour de Métiers”, o întâlnire cu doi spationauti francezi, Michel Tognini şi Jean-Pierre Haigneré, sau proiectul „Ambassadeurs en Herbe”.

Documentare şi editare: Sophie Apolozan.

În studio: Carole Soulagne, directoarea Liceului Francez din Bucureşti, Nicolas Bourget, profesor de ştiinţe şi elevele Ingrid Popovici şi Catherine Bajan: