Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 29 august

jurnal_rural_5.jpg

Comisia Europeană nu va aplica reduceri pentru plățile directe finanțate din FEGA aferente anului 2015 și care sunt efectuate după 30 iunie
Comisia Europeană nu va aplica reduceri pentru plățile directe finanțate din FEGA aferente anului 2015 și care sunt efectuate după 30 iunie
Image source: 
RFI

99 de procente dintre fermieri vor primi până la 15 octombrie subvențiile aferente campaniei 2015, anunță directorul APIA. Jumătatea lunii octombrie este termenul maxim până la care un stat membru poate face plăți din Fondul European de Garantare Agricolă.

”Nu poți spune că plătești 100%, deoarece acest lucru e utopic. Sunt câțiva fermieri, dintre cei care au depus cereri de plată în 2015, care sunt anchetați. Până nu ai un rezultat al acelei anchete, nu poți lua o decizie”, spune directorul APIA. El a mai precizat că pot apărea și cazuri de litigii între fermieri, lucru care îngreunează plata subvențiilor.

În același timp, șeful APIA a mai spus că în aceste zile își vor primi banii și crescătorii de animale care au făcut parte din eșantionul de control.

Astfel, avand în vedere dificultățile specifice întâmpinate în primul an de implementare a reformei PAC de mai multe state europene, Comisia Europeană nu va aplica reduceri pentru plățile directe finanțate din FEGA aferente anului 2015 și care sunt efectuate după 30 iunie, respectiv în perioada 1 iulie - 15 octombrie 2016.

Bani de la EU pentru stocarea produselor

Agricultorii români vor putea primi noi despăgubiri de la Uniunea Europeană pentru cantitățile nevândute de fructe și legume. Este vorba de sume care să acopere imposibilitatea de a vinde până la 3.000 de tone de fructe și legume proaspete, din cauza embargoului impus de Rusia Uniunii Europene, a anunțat Ministerul Agriculturii.

”Cantitatea maximă de produse repartizată României este de 3.000 tone. Măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea de pe piață”, arată un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 tone de fructe - mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeți, piersici și nectarine - și pentru 1.500 tone de legume - roșii, castraveți, morcovi, varză albă și varză roșie, ardei gras, conopidă, broccoli și ciuperci din genul Agaricus.

Termenul limită de solicitare a retragerilor de pe piață este 15 septembrie pentru legume și 15 octombrie pentru fructe. Dacă până la 15 octombrie nu s-au solicitat cantitățile stabilite, pentru cantitatea rămasă disponibilă pot fi depuse cereri de către orice beneficiar, până la atingerea plafonului de 3.000 de tone.

Nouă lege privind impozitarea marilor magazine

Guvernul lucrează la un act normativ care ar urma să blocheze o inițiativă parlamentară care prevede impozitarea suplimentară a marilor magazine. Proiectul pregătit în Parlament introduce un impozit suplimentar calculat la venitul anual al unui supermarket și este stabilit între 0,5% și 1,2% din cifra de afaceri.

Argumentul parlamentarilor este simplu: în timp ce o mulțime de magazine mici au pus lacătul pe ușă din cauza scăderii dramatice a vânzărilor, afacerile lanțurilor de retail din România merg foarte bine.

Executivul susține că introducerea unei noi taxe ar fi discriminatorie și ar crea dezavantaje economice doar pentru unele magazine. ”Intervenția statului prin suprataxarea unei categorii de comercianți ar putea conduce la disfuncționalități pe piață ca urmare a unei inechități între același tip de servicii prestate”, arată Guvernul.

Un alt argument este că există riscul ca impunerea unei astfel de taxe la nivelul retailului modern să ducă la transferul valorii acesteia în prețul de raft, cu dezavantaje pentru consumatori.

Executivul invocă totodată o dublă impozitare și afectarea liberei concurențe. Punctul de vedere al Guvernului este însă unul consultativ, decizia aparținând parlamentarilor.

Contract nou pentru soft-ul de la APIA

Contractul cadru dintre APIA și Siveco, în valoare de 32 milioane euro, expiră la sfârșitul anului. Acest lucru înseamnă că Agenția de Plăți va organiza în lunile următoare o nouă licitație pentru dezvoltare de soft. Până atunci însă, corpul de control al premierului a solicitat informații de la APIA cu privire la programul informatic care asigură plata subvențiilor.

Dezvoltarea extensiilor de program necesare pentru plata subvențiilor în 2015 a costat APIA 9 milioane de euro, potrivit directorului agenției, Nicolae Horumbă.

Amintim că de mai multe ori sistemul informatic al APIA s-a blocat din cauza unor pene de curent. Din acest punct de vedere, directorul Horumbă anunță că Agenția de Plăți și-a luat măsuri de prevenire. ”Am pus la punct un sistem de alimentare alternativ, astfel încât serverele să nu mai necesite un proces îndelungat de repornire”, a declarat directorul APIA.

Ascultă Jurnal Rural din 29 august 2016