Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AG Weinberger: "Sunt un multiplu minoritar. Ungur, evreu care cântă muzică americană"

În 2016 se împlinesc 30 de ani de carieră solo pentru muzicianul AG Weinberger. Am evitat să-l cuprind din start în categoria blues pentru că, de când face muzică, AG Weinberger a fost premiat pentru jazz iar rock-ul i-a rămas mereu aproape.

În toamna lui 2015, AG Weinberger lansa a 8-a realizare discografică albumul "Mighty Business", o înregistrare realizată la Hard Rock Cafe în Bucureşti în 2009. Din păcate, discul a trecut aprope neobservat în România, reuşind însă să strânga suficiente recenzii pozitive în străinatate (dupa cum puteţi afla singuri cu un click aici). Am pornit discuţia cu AG Weinberger, de la acest album ignorat acasă dar remarcat în străinatate, ajungând cu dialogul la subiecte ca: discriminare şi non-valoare, despre exil şi ceea ce înseamnă pentru el "Gringo de Romania", denumirea sub care susţine concertele solo.

Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, AG Weinberger este recunoscut în România pentru activitatea sa neobosită în promovarea muzicii blues. Când a devenit conştient de importanţa acestei misiuni?

În 1996, ajunge prima oară în SUA, la Memphis, Tennessee, cu scopul de a lua contact cu industria americană de blues. Apoi, în 1997, AG cîntă în Piaţa Universităţii, cu ocazia vizitei preşedintelui SUA, Bill Clinton. Ca urmare, primeşte un mesaj de mulţumire semnat personal de Clinton. Anul următor îl găseşte din nou în Memphis, la Festivalul BLUESTOCK, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare. În mai 2000, pleacă ”în exil cultural în Statele Unite”. Timp de patru ani, AG munceşte cu tenacitate în domeniul muzical în America, astfel încît să poată demonstra că şi un chitarist din Romania poate reuşi acolo unde a reuşit celebrul B. B. King. La început, a cîntat în cluburile din Chicago, dupa care s-a mutat în New York, unde a concertat în cluburi celebre ca Decade, Bitter End, Red Lion, ş.a. Apoi a plecat în turneu prin America parcurgînd aproape 30 de mii de mile. O experienţa care l-a făcut să vada altfel România la întoarcerea acasă.

Interviul realizat de Valentin Panduru cu AG Weinberger poate fi ascultat în întregime utilizand link-ul de jos.

 
Valentin Panduru într-un dialog cu AG Weinberger in RFI360