Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 19 septembrie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că fermierii români vor primi mai mulți bani în anii ce vor urma, până în 2020, într-un sector care acum întâmpină probleme - cel al creșterii oilor.

”Anul acesta am mărit subvenţia pe cap de oaie de la 4,5 euro cât este în prezent, iar până în 2020, va creşte subvenţia pe cap de animal de 3-4 ori”, promite ministrul agriculturii.

În același timp, Achim Irimescu se declară dezamăgit de consumul redus de carne de oaie din România, pe care o consideră ”cea mai sănătoasă”. ”Este foarte important că am redeschis piaţa turcă şi mergem în Iran pentru discuţii pentru extinderea exportului. Este foarte important să popularizăm comerţul cu carne de oaie, nu doar cu animale, pentru că această carne, cea de oaie, este foarte sănătoasă şi să facem un program de promovare şi pentru Uniunea Europeană, deoarece are un mare deficit de carne de ovină. Şi nu e normal să se importe carne de oaie din Noua Zeelandă, atâta timp cât România a fost renumită în creşterea şi valorificarea în acest domeniu zootehnic. Nu e normal nici ca în România să se consume doar 2 kg de carne de oaie pe an, pe membru, faţă de Islanda, unde cantitatea este de 22 de kg”, a mai spus ministrul agriculturii.

Ajutor pentru achiziții în zootehnie

Firmele din domeniul zootehnic ar putea primi 18 milioane de lei ca să cumpere tauri de reproducție, junici și vițele, fiind vorba de o schemă de minimis. Cu acești bani, crescătorii de animale ar urma să cumpere juninci și vițele din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline și tauri de reproducție din rase de carne, pentru creșterea valorii genetice a șeptelului de animale, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii.

”Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor începând cu data de 21 noiembrie 2016”, se arată în document. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei firme nu poate depăși suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

Cuantumul sprijinului financiar este de maximum 5.000 lei pentru o junincă din rasă specializată de taurine de lapte, respectiv maximum 2.500 lei pentru o vițea din rasă specializată de taurine de lapte achiziționată.

Fermierii vor primi, totodată, subvenții de maximum 6.000 lei pe cap junincă din rasă specializată de taurine de carne, respectiv maximum 3.000 lei pe cap vițea din rasă specializată de taurine de carne.

De asemenea, se oferă maximum 4.500 lei pentru fiecare junincă din specia bubaline achiziționată și maximum 8.000 lei pentru un taur de reproducție din rase de carne achiziționat.

Din 16 octombrie, avans de la APIA

Ministerul Agriculturii și APIA au luat decizia de a acorda fermierilor un avans din plățile directe aferente campaniei de cereri unice pe 2016. În aceste zile, se lucrează deja la adaptarea softului informatic folosit pentru achitarea avansului în toamna lui 2015, conducerea APIA anunțând că este vorba doar despre o ”retehnologizare”, ceea ce va face ca plățile de anul acesta să nu mai sufere întârzieri, putând fi demarate după data de 16 octombrie.

Adrian Pintea, directorul general adjunct al APIA spune că agenția este pe ultima sută de metri cu pregătirile necesare pentru a demara achitarea avansului din subvenție începând cu data de 16 octombrie. ”Trebuie să vedem care va fi hotărârea Guvernului și implicit cea a ministerului Agriculturii, dar dacă se va decide plata avansului, începând cu 16 octombrie vom începe autorizarea acestor bani”, a declarat directorul general adjunct al APIA.

Sistemul informatic a fost cel care le-a dat mari bătăi de cap funcționarilor APIA, dar se pare că odată pus la punct nu vor mai exista probleme așa cum s-a întâmplat în acest an. Șeful de la APIA îi asigură pe fermieri că acordarea avansului nu va aduce cu sine o întârziere în achitarea subvențiilor, așa cum s-a întâmplat în acest an.

Îngrijorare europeană pentru situația producătorilor

Miniştrii agriculturii din statele Uniunii Europene s-au întâlnit la Bratislava, pentru o discuție neoficială, cu scopul de a clarifica ce se întâmplă în relaţiile dintre fermieri şi marile lanţuri de magazine. Se aduce tot mai des în discuţie varianta adoptării unei legislaţii comunitare prin care să se ţină în frâu puterea de negociere a retailerilor în raport cu furnizorii lor.

Principalul obiectiv al acestei reuniuni a vizat întărirea poziţiei fermierilor pe lanţul de producţie, discuţiile fiind structurate pe trei părţi – organizarea producătorilor din agricultură şi cooperarea verticală pe lanţul de producţie, transparența pieței și o distribuire corectă a marjelor de profit pe lanțul alimentar şi practici comerciale neconcurențiale.

În cadrul întâlnirii s-a încercat identificarea de soluţii pentru a îmbunătăți politica agricolă în aşa fel încât fermierii să se poată organiza mai bine în forme asociative pentru a fi mai puternici în relaţiile cu marii retaileri. De asemenea, s-au căutat măsuri care trebuie implementate la nivel european pentru a avea transparenţă pe întregul lanţ de producţie.

Ministrul român al agriculturii spune că este necesară instruirea fermierilor și procesatorilor mici și mijlocii prin intermediul ghidurilor de bune practici, în vederea asocierii. Se identifică nevoia acestora de cunoștințe în domeniul legislației, economiei și a marketingului produselor agroalimentare. În opinia sa, transparența prețurilor pe lanțul agroalimentar poate fi atinsă prin implementarea noilor tehnologii din domeniul IT, prin dezvoltarea burselor de mărfuri și a licitațiilor, prin monitorizarea mai atentă a pieței – crearea unor organisme independente și nonguvernamentale de tip – observatorul prețurilor, care pot furniza analize și studii.

Legea supermarketurilor din Polonia, supărare la Bruxelles

Comisia Europeană cere Poloniei să suspende aplicarea unei taxe din sectorul comerțului cu amănuntul până la soluționarea unei anchete privind legalitatea impozitului conform normelor europene, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Așa numitul “impozit pe supermarketuri”, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie, prevede că retailerii vor plăti un impozit la stat diferențiat, în funcție de veniturile lunare. Astfel, companiile cu o cifră de afaceri lunară între 4 și 40 de milioane euro trebuie să achite la buget o taxă de 0,8% din cifra de afaceri, în timp ce marile lanțuri de retail sunt taxate cu 1,4% din cifra de afaceri. În schimb, comercianții cu o cifră de afaceri lunară de sub 4 milioane de euro sunt scutiți de la plata impozitului.

În urma unor articole apărute în presă și a unei plângeri primite în luna august, Comisia Europeană a inițiat o investigație amănunțită referitoare la noua taxă, pe fondul îngrijorărilor că impozitul ar putea constitui ajutor de stat ilegal. Comisia precizează că Polonia nu a notificat Bruxelles-ul cu privire la noua taxă.

Premierul vrea să pună pe picioare învățământul agricol

Premierul Dacian Cioloș vrea să repună pe picioare liceele agricole și le cere fermierilor să se implice direct pentru organizarea de stagii în exploatațiile agricole pe care le conduc. Pentru asta, ministerul educației va veni în perioada următoare cu o legislație nouă care vizează și liceele agricole care sunt tot mai rare.

”Vrem să venim cu câteva măsuri prin care să stimulăm reprofesionalizarea unor licee agricole sau să repunem pe picioare școli profesionale care să producă tehnicieni specialiști și în domeniul agricol. Până la sfârșitul anului aș vrea să găsim câteva licee agricole care au mai rezistat iar după aceea putea vorbi și despre investiții pentru baza materială dar și cu o reformă curriculară”, spune premierul.

Dacian Cioloș e de părere că pentru relansarea acestui tip de învățământ are în vedere implicarea directă a fermierilor prin susținerea unor stagii pe care elevii să le țină la fermă.

”Avem în vedere să facem contracte sau convenții cu cei din mediul agricol măcar pentru organizarea de stagii în ferme, stagii pe care să le introducem în curricula școlară. Pentru asta vom veni și cu finanțare din fonduri europene. Ministerul Fondurilor Europene pregătește acum niște ghiduri pe care o să le lanseze în curând la care vor fi eligibili și fermierii, asociațiile agricole, firme din sectorul privat, inspectorate școlare, licee agricole, prin care să putem organiza și lansa stagiul de pregătire”, a mai spus premierul.

China investește sute de miliarde de dolari în agricultură

Una din cele mai mari bănci chineze, Agricultural Development Bank of China, a acceptat să acorde credite în valoare de cel puţin 450 de miliarde de dolari până în 2020 pentru modernizarea sectorului agricol din China.

Ministerul chinez al Agriculturii şi banca, cea care acordă credite în conformitate cu politica Guvernului chinez, au semnat un acord destinat protejării securităţii alimentare naţionale, sprijinirii acestui sector pentru a putea face afaceri peste hotare şi dezvoltării industriei de seminţe din China. De asemenea, acest acord are drept obiectiv creşterea eficienţei industriei agricole chineze şi îmbunătăţirii veniturilor în mediul rural.

Banca va fi responsabilă pentru oferirea de servicii financiare, inclusiv produse financiare şi stabilirea dobânzilor.

 
Ascultă Jurnal Rural din 19 septembrie 2016