Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 26 septembrie

jurnal_rural_5.jpg

De la 1 noiembrie, fermierii ar putea scăpa de plata TVA
De la 1 noiembrie, fermierii ar putea scăpa de plata TVA
Sursa imaginii: 
RFI

Fermierii ar putea scăpa în curând de plata TVA, promite ministrul finanțelor publice. La ora actuală se lucrează la un pachet de măsuri destinat producătorilor agricoli, măsuri ce ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Aceste noi reglementări urmăresc acordarea unor facilități fiscale pentru această categorie. Cea mai importantă ar fi scutirea fermierilor de la plata TVA, indiferent dacă sunt înregistrați ca persoane fizice, persoane fizice autorizate ori întreprinderi individuale sau familiale.

”Acești agenți economici nu mai trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în momentul în care ating o anumită cifră de afaceri. În prezent, un agricultor care este constituit ca persoană fizică, PFA sau întreprindere individuală sau familială, atunci când atinge un plafon de 220.000 de lei, trebuie să se înscrie ca plătitor de TVA. Am avut multe discuții cu reprezentanții agricultorilor și am găsit soluția de a introduce acest regim special de TVA pentru agricultori. Deci, nu mai trebuie să țină aceste registre” a precizat ministrul de finanțe.

Producție bună de vin, mai ales la calitate

Anul acesta, producția de vin va fi asemănătoare cu cea din anii anteriori, de circa 4 milioane de hectolitri, anunță Patronatul Național al Viei și Vinului. Vinurile vor fi de calitate, pentru că strugurii au acumulat cantități suficiente de zaharuri, dar se înregistrează diferențe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât și între producătorii aflați în același areal.

În Moldova, podgoriile Huși, Iași și Cotnari, producție este cu 15 – 20% mai mare, iar în Vrancea cu 20% mai mare. La Dealu Mare este egală cu cea de anul trecut, în Dobrogea cu 30% mai mică, în Oltenia cu 20 % mai mică, în Banat cu 10% mai mare, iar în Transilvania este egală cu cea de anul trecut.

Prețul de tranzacționare al strugurilor din soiuri nobile pentru producerea vinului variază între 1 leu și 1,5 lei/kg, în funcție de zonă, de culoare și de calitatea strugurilor.

Milioane de euro pentru apicultură

Uniunea Europeană alocă României un buget de 3,6 milioane de euro pe an pentru un sector din agricultură care a avut grave pierderi în acest an. Este vorba despre sectorul apicol, unde producția de miere a scăzut cu 50%, anunță europarlamentarul Daniel Buda.

”Apicultorii români se confruntă cu o situație alarmantă, fiind în pericol de faliment. În contextul unei producții de miere extrem de scăzute și cu o cerere mică de pe piața externă, apicultorii au nevoie de soluții imediate pentru a salva acest sector”, a spus parlamentarul european, care a precizat că ”într-o corespondenţă purtată de mine cu Comisia Europeană pe acest subiect, Comisarul European pe Agricultură, domnul Phil Hogan m-a informat că bugetul Uniunii Europene alocat României pentru programul apicol, pentru perioada 2017-2019, este de aproximativ 3,6 milioane euro pe an”.

Recolte bune, bani mai puțini

Recoltele de grâu, orz, rapiţă, au fost mult mai mari în 2016 decât anul trecut, în unele cazuri creşterea faţă de 2015 fiind şi de 38%, numai că fermierii nu profită de pe urma acestui rezultat. Și asta pentru că trebuie să vândă la preţ mic, neavând capacităţi de stocare.

În prezent, preţurile sunt la nivelul anului 2015, însă cheltuielile agricultorilor au crescut cu până la 10% , iar cei care vând la preţul actual reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile, susţin fermierii. În plus, anul acesta subvenţiile au venit cu întârziere, ceea ce înseamnă, pentru mulţi, o povară în plus.

În schimb, marii agricultori din România, care şi-au construit, în timp, spaţii de stocare a cerealelor şi pot păstra producţiile obţinute anul acesta până la momentul în care preţurile sunt convenabile, au toate şansele să iasă în câştig. Aceste cazuri sunt totuşi rare, la nivelul României.

Schimb de șefi la APIA

Schimbare la conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, instituția care gestionează și plătește subvențiile fermierilor. Adrian Pintea, director general adjunct a preluat funcția de director general, iar fostul șef Nicolae Horumbă a revenit pe poziția de director general adjunct al instituției.

Cât privește prioritățile pe termen scurt ale noului director general al APIA, Adrian Pintea spune că acestea sunt finalizarea campaniei de plăți 2015 cu ce a mai rămas de plătit și începerea în forță a campaniei de autorizare 2015 prin acordarea avansului în jurul datei de 16 octombrie.

Egiptul nu mai găsește grâu și schimbă regulile

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a schimbat pentru a doua oară în acest an strategia de import, anulând politica toleranţei zero faţă de cornul secarei, o ciupercă considerată inofensivă de specialişti în anumite proporţii, după ce traderii au boicotat ultimele trei licitaţii de achiziţie lansate de statul egiptean.

Decizia a venit la mai puţin de o lună după ce Egiptul a introdus politica toleranţei zero faţă de cornul secarei, în 31 august, perioadă în care a respins cantităţi de grâu de la principalii furnizori, inclusiv România, Franţa sau Rusia.

La începutul acestei luni, inspectorii de stat din Egipt au respins un transport de 63.000 de tone de grâu din România, chiar în portul Constanţa, după verificarea pentru cornul secarei, fiind pentru prima oară când au respins o achiziţie chiar la sursă. Însă traderii s-au revoltat împotriva acestei politici şi au refuzat să ofere grâu, forţând Egiptul să anuleze ultimele trei licitaţii de cumpărare.

După ce a respins în această lună grâul din portul Constanţa, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că importatorul de stat din Egipt foloseşte o astfel de metodă pentru a negocia în jos preţul grâului achiziţionat de la mai multe state exportatoare.

Pensii mai mari pentru foștii cooperatori

Modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice a primit aviz pozitiv din partea senatorilor, iar această schimbare prevede că pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură se majorează de la 350 la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale. Guvernul a transmis că nu susţine adoptarea acestei modificări, motivând că propunerea este discriminatorie faţă de ceilalţi pensionari.

Propunerea legislativă urmează să fie intre la vot în plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

 
Ascultă Jurnal Rural din 26 septembrie 2016