Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O competiţie din care va câştiga frumuseţea şi eleganţa

Din 2016, Karpatia Horse Trials a devenit Karpatia Horse Show, tocmai pentru a evidenţia îmbinarea între competiţia sportivă şi show-ul ecvestru, la care se adaugă evenimente culturale, sociale şi artistice.

Vineri (30 septembrie) este o zi dedicată eleganței ecvestre, atât la propriu cât și la figurat. Coamele cailor sunt atent împletite, călăreții poartă mănuși, jobene și o vestimentație pe măsură. În cadrul probei de dresaj fiecare pas și mișcare a calului și călărețului sunt atent cântărite de echipa de arbitrii, iar accentul este pus pe controlul calului. La proba de dresaj, cuplul călăreț-cal trebuie să execute o serie de mișcări impuse, primind note de la 1 la 10. Criteriile constau în acuratețea mișcărilor, echilibru, suplețe, grad de cooperare al calului, viteza de reacție, fluența și precizia execuției, corelarea mișcărilor la pas, trap, galop, opriri la comandă, atenția și încerederea acordată călărețului. Se notează, de asemenea și armonia cuplului călăreț-cal.

Sâmbătă este o zi a adrenalinei. Emoțiile vor fi mari în cadrul probei de Cross Country, întrucât obstacolele fixe și masive sunt așezate pe un teren variat, ceea ce sporește gradul de risc la care este expus atât calul, cât și călărețul. Se vor face sărituri peste bușteni, șanțuri și alte obstacole naturale. Fântâna în formă de cruce din fața palatului Micul Trianon a fost amenajată special cu materiale aduse din Germania de către firma care a furnizat suprafețele pentru Olimpiada de la Rio, astfel încât caii vor sări în fântână și vor galopa prin apă.

Ziua de duminică este dedicată probei de obstacole, în care calul trebuie să parcurcă o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru sărituri obstacole. Se testează abilitățile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călărețului, cât și ale calului, inclusiv suplețea și condiția fizică a acestora.

Găzduit de Domeniul Cantacuzino din Floreşti (Prahova), evenimentul adresat atât iubitorilor de cai şi pasionaţilor de echitaţie, strânge oamenii în jurul cailor şi parcă inspiraţi de frumuseţea şi eleganţa animalelor, oamenii vin cu tot ce au ei mai frumos într-unul din puţinele evenimente din ţară care promovează bontonul. Pe acest subiect, Valentin Panduru a vorbit în cadrul programului RFI360 cu directorul evenimentului Karpatia Horse Show, Mihnea Virgolici.

Mihnea Virgolici în dialog cu Valentin Panduru