Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 03 octombrie

jurnal_rural_3.jpg

Peste un milion de hectare de teren sunt afectate de secetă sau de înghețul din primăvara acestui an
Peste un milion de hectare de teren sunt afectate de secetă sau de înghețul din primăvara acestui an
Image source: 
RFI

Guvernul alocă temporar 822 de milioane de lei pentru prefinanțarea cheltuielilor aferente schemelor de plăți directe, a măsurilor de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe.

Banii sunt destinați și măsurilor de promovare a vinurilor, a măsurilor de piață și intervenție în agricultură.

Din acești bani vor fi finalizate plățile către beneficiarii schemelor de plăţi directe pentru Campania 2015 și vor fi asigurate fondurile pentru 2016 în ce priveşte măsurile de informare şi promovare. Decontarea plăților se va face de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin virament în contul beneficiarilor până la data de 30 noiembrie 2016.

Cele 822 de milioane de lei se alocă temporar, până la 31 decembrie 2016, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din venituri din privatizare, iar banii vor fi rambursați din sumele restituite cu această destinație de către Uniunea Europeană.

APIA, aproape de final cu Campania 2015

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunță că din totalul de 944.075 cereri unice de plată aferente Campaniei 2015, au fost emise ordine de plată pentru 98,61% dintre ele.

Suma totală autorizată la plată este de 2 miliarde de euro pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Buget Național).

Numai pentru primul fond de garantare s-au înregistrat 944.075 beneficiari care au încasat subvenții de 1,4 miliarde de euro. Fondurile sunt aferente anului agricol trecut, cu mențiunea că în cazul plăților pentru agromediu, Fondul de Garantare, s-au mai virat 15,5 milioane de euro și în decembrie 2015.

Despăgubirile pentru secetă, mai la iarnă

Peste un milion de hectare de teren sunt afectate de secetă sau de înghețul din primăvara acestui an, declară ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit căruia despăgubirile vor fi acordate la sfârșitul acestui an.

”Deocamdată, acordăm un ajutor de minimis pentru reducerea prețului la energia electrică, 30 de milioane de lei, și către sfârșitul anului vom mai acorda despăgubiri. Sunt peste un milion de hectare afectate cu secetă și îngheț. Mi-e greu să vă spun ce sumă. În acest moment, trebuie să vedem cât este procentul de afectare a culturilor și de abia după aceea să vedem care este procentul de despăgubire”, spune ministrul Agriculturii.

Achim Irimescu a adăugat că agricultorii au făcut pașii necesari pentru a putea primi despăgubiri de la Guvern. În prezent, sunt trimise la minister datele colectate de comisiile de evaluare a pagubelor care au constatat gradul de afectare a culturilor.

Amenajamentul pastoral, obligatoriu din 2018

Anul 2018 va aduce modificări pentru producătorii agricoli care încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, începând cu anul 2018 consiliile locale au obligaţia de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente.

Un alt detaliu important este că fondurile necesare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale ale suprafeţelor de pajişti permanente se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pajiştile permanente din ţara noastră au o răspândire de aproximativ 4,9 milioane hectare, România ocupând, în Europa, locul al V-lea după Franţa, Marea Britania, Spania şi Germania.

Fermierii nu au nicio obligație privind amenajamentele întrucât elaborarea planului de fertilizare şi a măsurilor agro-pedo-ameliorative se realizează de către oficiile de studii pedologice şi agrochimice şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului Bucureşti.

Arendașii, favorizați la cumpărarea terenurilor

Arendașii vor avea drept de preempțiune față de vecini la cumpărarea unui teren agricol numai dacă vor dovedi că dețin un contract de arendare valabil încheiat și înregistrat cu cel puțin un an înainte de data ofertei de vânzare a terenului respectiv. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege deja adoptat de Senat și care urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților.

Legislația actuală stabilește că, la cumpărarea unui teren agricol, ordinea de preempțiune este: coproprietari, arendași, proprietari vecini. Pentru a cumpăra un teren înaintea unui vecin, un arendaș trebuie să dețină un contract de arendă valabil încheiat și înregistrat la momentul afișării ofertei de vânzare la sediul primăriei.

Inițiatorii proiectului arată însă că anumiți proprietari vor să împiedice vânzarea terenurilor către vecini și aleg pe oricine dorește cumpărarea terenului, prin încheierea unui contract de arendă, de obicei, cu o înțelegere prealabilă și asupra prețului.

Crește din nou evaziunea în panificație

La trei ani de la reducerea cotei de TVA la pâine şi produse de panificaţie, evaziunea fiscală redevine o problemă a industriei, atrage atenţia patronatul din industria de profil. Începând cu luna mai a acestui an, producţia de pâne şi produse de panificaţie nefiscalizate a început să reintre pe un trend ascendent, urmare a reducerii controalelor din partea autorităţilor statului, atrag atenţia oficialii patronatului din industrie, Rompan.

”Până în mai, se făceau controale pentru a se da rapoarte Ministerului Agriculturii. Din luna mai, pedala de acceleraţie de pe activitatea de control a scăzut, agenţii economici nu au mai fost controlaţi şi de aici şi apariţia concurenţei neloiale”, spune Aurel Popescu, șeful Rompan, potrivit căruia evaziunea fiscală în domeniul pâinii,  chiar dacă s-a redus TVA, ”se menţine la cote ridicate”.

Unul dintre efectele acestei evaziuni se resfrânge direct asupra consumatorilor. ”Cel care respectă legea trebuie să facă nişte produse măcar la acelaşi preţ pe care îl practică cel care fură. De aici, avem de foarte multe ori produse alimentare de calitate slabă, tocmai din cauza faptului că instituţiile statului nu îşi fac treaba”, crede Aurel Popescu.

Ascultă Jurnal Rural din 03 octombrie 2016