Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 3 noiembrie 2016

brexit.jpg

Guvernul britanic nu poate declanșa Brexit-ul fără aprobarea Parlamentului.
Guvernul britanic nu poate declanșa Brexit-ul fără aprobarea Parlamentului.

Guvernul britanic nu poate declanșa Brexit-ul fără aprobarea Parlamentului. Înalta Curte de Justitie de la Londra a constatat că intenția declarată a premierului Theresa May de a depune la Bruxelles notificarea de părăsire a Uniunii Europene fără avizul legislativului este neconstituțională.

sumarul emisiunii 40 de minute

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare legea privind incompatibilitatea aleșilor locali. Luna trecută, Parlamentul a votat că acestia pot face parte din Consiliile de Administraţie ale regiilor autonome sau societăţilor comerciale de interes local.  Proiectul a fost susţinut de toate partidele, însă seful statului se opune intrării în vigoare a legii.

La Chișinău, a fost dat startul oficial al campaniei pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Liderul Partidului Socialiștilor, pro-rusul Igor Dodon se va duela cu candidatul unic al partidelor pro-europene, Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate. Dodon se pare că poate miza în cel de-al doilea tur pe susținerea rusofilului Renato Usatîi, Astăzi, liderul Partidului Nostru a anunțat că îl va susține pe candidatul stangii.

Si, in plina ofensiva a armatei irakiene in orasul Mosul, liderul gruparii Stat Islamic le cere trupelor jihadiste sa reziste ofensivei fortelor guvernamentale.  Acum doua saptamani a inceput ofensiva impotriva organizatiei teroriste care  detine controlul asupra orasului din 2014.

Emisiunea 40 de minute din data de 3 noiembrie 2016