Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parenting prezent cu Gyorgy Gaspar: Bazele ataşamentului se pun în primii 2 ani de viaţă

Conceptele sănătoase de creştere a copiilor încep să înlocuiască tiparele învechite şi toxice care au marcat copilăria generaţiilor trecute. Un astfel de model e prezentat de Gyorgy Gaspar, psiholog clinician și psihoterapeut, în volumul Copilul Invizibil. Cartea propune vindecarea părintelui de traumele trecutului cu scopul de a fi prezent alături de copil şi a oferi un cadru sănătos de dezvoltare. E vorba despre "parenting-ul prezent", adică atunci când părintele este cu adevărat prezent alături de copil. 

Cunoscutul psihoterapeut relational invită părinţii nu doar la o călătorie alături de propriii copii, dar şi la descoperirea copilului interior, aşa-numitul copil invizibil. Călătoria normalizează relaţiile din familie şi vindecă rănile vechi, deschizând calea unor relaţii sănătoase: "Nevoia de ataşament sau de conectare este înnăscută; o avem din perioada intrauterină şi ne însoţeşte toată viaţa. Indiferent de vârsta pe care o avem, cu toţii simţim nevoia ca în situaţii critice - pentru că ataşamentul se activează când nu ne simţim în siguranţă - să putem să ne apropiem de ai noştri, de cei în care avem încredere. Bazele ataşamentului se pun în primii doi ani de viaţă, atunci când memoria explicită încă nu funcţionează. Noi învăţăm ceea ce înseamnă dansul relaţional, ceea ce înseamnă să fii într-o relaţie, înainte de a fi cu adevărat conştienţi de propria persoană" spune Gyorgy Gaspar. 

Tiparele de ataşament relaţional ale viitorului adult se formează, aşadar, în primii doi ani de viaţă: "Oricât de mic ar fi bebeluşul, ceea ce se întâmplă în jurul lui influenţează foarte puternic lumea interioară a acestuia. Sunt studii ştiinţifice care ne arată că relaţia părinte-copil influenţează felul în care se dezvoltă creierul copilului. După aceea, maniera  în care funcţionează creierul influenţează relaţiile viitoare pe care le are. Cu cât beneficiază copilul de mai multă grijă şi atenţie în primii doi ani de viaţă, cu atât va funcţiona mai bine ca adolescent şi ca adult", adaugă psihoterapeutul. 

Un eveniment pe această temă are loc la Sibiu în 26 noiembrie (detalii aici)

 
ASCULTĂ emisiunea: Gyorgy Gaspar în dialog cu Ioana Haşu-Georgiev.