Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aleka: "Muzica trebuie să aibă ceva de spus, chiar să încerce să transmită un mesaj de schimbare"

Stabilită de câţiva ani în Dublin, Aleka a revenit la începutul lunii noiembrie în Romania pentru a lansa la Bucureşti primul ei E.P. Aleka este solistă vocal, violoncelistă, compozitoare si textieră. A studiat muzica peste 20 de ani, fiind dublu licentiată magna cum laude în muzica clasică, specializarea violoncel, la Universitatea de Muzica din Bucuresti şi în interpretare vocală, jazz, la Newpark Music Centre, Dublin.

"Mi-a luat foarte mult să găsesc persoanele potrivite cu care sa înregistrez ceva şi eu să fiu mulţumită. Acum sunt foarte mulţumită. De obicei sunt foarte critică dar de data asta este ok. Am început să lucrez cu băieţii cu care am înregistrat în urmă cu un an de zile. După ce am terminat facultatea în Dublin am spus, hai să vedem ce putem face. Chitaristul mi-a fost profesor de jazz contemporan în anul patru, toboşarul mi-a fost coleg, un mic geniu la 20 de ani, iar basistul este în scena de jazz de vreo 10 ani, tocmai se întorsese de la Amsterdam de la un master. Aşa s-a întâmplat să organizăm o cântare şi am rămas cu ei. Aşa am hotărât să facem şi înregistrarea." Aleka

Pe 2 noiembrie a fost lansat EP-ul într-un concert la Bucureşti în Green Hours. "A fost foarte bine. A fost Albert Tajiti (pian), Michael Acker (bass) şi Iulian Nicolau (tobe), a fost foarte ok, pentru un concert pregătit în doar două repetiţii. Nu mă aşteptam, pentru că nu-i un material uşor. E un disc cumva cu legături emoţionale. Prima piesă şi a treia sunt compoziţii propri. "Breeze" este o piesă compusă de multă vreme, dar aşa cum sunt piesele de jazz, tu ai o chestie în cap dar daca nu ai persoana potrivită să o cânte, nu iese. A ieşit de data asta şi aşa am hotărât să o înregistrăm. "River Man" este o piesa a lui Nick Drake, un singer songwriter care a murit tânar, un geniu, piesa care mie îmi place şi am ascultat-o vreo zece ani non-stop ca să spun aşa. "Samah" e o altă compoziţie inspirată din world music. E acolo un cor georgian şi aşa s-a născut intro-ul pentru această piesă. Sunt multe elemente interesante acolo. Ritmul e de samba dar e în şase, sunt tot felul de game şi momente într-o improvizaţie free din muzica românească. Piesa este dedicată copiilor de război, chiar la începutul piesei o prietena a mea din Palestina citeşte în arabă un paragraf dintr-un document al unei fetiţe refugiată din Irak. Ultima piesă "Song" de Richard Richard Oschanitzky "Iubirea noastră-i o vioară" a fost una dintre primele piese pe care eu le-am învăţat alături de Luiza Zan acum zece.. 9.. mulţi ani." Aleka

Aleka a început să cânte la violoncel la vârsta de 10 ani, la Colegiul de muzică „George Enescu” din Bucureşti. A început studiul jazz-ului în 2008, la facultatea de muzică, participând la un modul de jazz vocal susţinut de Luiza Zan. Şi-a continuat studiile de jazz în Dublin, la Newpark Music Centre, având oportunitatea de a studia cu nume importante ale jazz-ului irlandez, precum Ronan Guilfoyle, Phil Ware, Greg Felton şi Conor Guifoyle. A participat la numeroase masterclassuri de jazz cu interpreţi internaţionali ca Mircea Tiberian, Marie Seferian, Joshua Redman, Jamie Oehlers, Dave Liebman şi a lucrat cu profesori de la New School of Jazz and Contemporary Music, New York.  În 2010, Aleka a făcut parte dintr-un proiect de bossa nova, cântând la violoncel şi vocal alături de Luiza Zan, Alex Mann şi saxofonistul american Rick Condit, în turneul „Synergy”.

De când s-a stabilit în Dublin, Aleka și-a făcut un binemeritat loc pe scena jazzului, cântând cu unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni din Dublin: Chris Guilfoyle la chitară, Kevin Higgins la bass și toboșarul Brendan Doherty. Pe lângă proiectele ei, cântă și înregistrează frecvent vocal și la violoncel cu trupe numeroase, dintre care Ruba Shamshoum, Mathias Baumann și Carlinhos Cruz. De asemenea, predă teoria muzicii și canto la Forte Piano Music Academy, Olympus Academy și conduce ansamblul vocal de la Newpark Music Centre. Este co-fondator TakeJazz, o agenție a muzicienilor ce promovează oamenii de jazz din Dublin și din întreaga țară.

"Muzica trebuie să aibă ceva de spus, chiar să încerce să transmită un mesaj de schimbare." Aleka