Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Luna Amară şi Luna Plină printre premierele muzicale ale săptămânii

Dacă nu eşti conectat, nici măcar virtual, la scena muzicală românească, ai putea crede că nu s-au petrecut prea multe în curentul alternativ românesc. Din fericire, avem cu ce ne lăuda. Iată câteva recomandări din ceea ce am auzit şi mi-a plăcut în săptămâna ce tocmai a trecut. 

Dedic prima "oprire" unui proiect muzical născut în 2009. Karpov not Kasparov. Stilul abordat de duetul format de Valeriu Borcos şi Eduard Gabia este retro-electro-clash cu influenţe din folclor, jazz şi muzică clasică. “Soundtrack for a Game of Chess - The Vocal Edits” se numeşte albumul programat lansat în România, vineri seara, la Apollo 111.

Albumul conţine versiuni vocale şi superdansante ale pieselor de pe primul LP Karpov not Kasparov aparut pe vinil în 2015 la Berlin, la casa de discuri Polychrome Sounds. De altfel, micul turneu de promovare a acestui produs a inceput în străinătate. Albumul a fost prezentat public mai întâi în Liege, apoi Berlin, Bruxelles, ca acum Karpov not Kasparov să aducă albumul în două concerte programate la Bucureşti. Primul la Apollo 111 vineri 9.12, al doilea pe 17 decembrie la KRAN. O primă piesă de pe acest album, "Kaissa".

 

 

Schimbare de sunet pentru următorul proiect muzical. Les Elephants Bizarres stârnesc curiozitatea pentru viitorul album. După ce au lansat primul single "Roşu Neon", săptămâna asta au pus online piesa "Shivers", piesă care anunţă intrarea într-o nouă etapă. "Un sound electro pop modern, euro disco reinventat, uşor ironic cu o nuanţă de film noir", cam asta anunţă "Shivers" din ceea ce va fi următorul album Les Elephants Bizarres, album promis să apară în prima parte a anului 2017.

 

 

Regia videoclipului "Shiver" este semnată de Mihai Marin, imaginea Iustin Surpanelu. Momentul coregrafic din clip este creat şi executat de Galea Bobeicu, absolventă a şcolilor de coregrafie din Chişinău şi Bucureşti (UNATC). Ei i se alătura pentru momentul artistic Ştefan Matei, solistul Les Elephants Bizarres.

Pentru următorul moment, intro-ul îl face un specialist electro, Silent Strike şi versiunea sa la piesa "December" (The Pixels), versiune lansată săptămâna aceasta.

 

 

Rămânem alături de The Pixels pentru a saluta o alta creaţie cu versuri în limba română. După 10 ani de existenţă şi 3 albume în limba engleză, The Pixels au pornit pe "Marea Neagra" într-o nouă aventură. Acum, în limba română. Iar noua lor piesă se numeste "Luna Plină". 

 

 

E greu să găseşti cuvintele potrivite pentru a exprima/explica ceva din ce face următoarea artistă cu muzica. Helen a urcat pe internet un clip pentru o nouă piesă numită „Never learn”. Poate că numele Helen nu vă spune multe, aşa că vin cu informaţii suplimentare. Pregatită de regretata Anca Parghel, Helen era în 2008 nominalizată la titlul de "revelaţia jazz a anului", iar în 2009 a primit premiul pentru "cea mai bună voce jazz a anului". Cântă şi compune alături de mulţi alţi artişti în diferite stiluri şi genuri muzicale.

Duminică 11 decembrie va fi alături de colegii ei din trupa a cappella Blue Noise într-un nou concert la Clubul Ţăranului. Când o veţi vedea singură, o să ştiţi ca ea este... Helen. Iar în clipul piesei „Never learn” o puteţi vedea dansând pe coregrafia artiştilor Denis Bolborea & Alexandra Bălăşoiu.

 

 

Voi încheia lista cu recomandările muzicale noi pe această săptămână, salutând apariţia ca single a piesei care denumeşte cel mai recent album Luna Amara, "Aproape. O altă trupă care a ales să lanseze un album complet în limba româna, numit „Aproape”. Un album care subliniează latura lirică a trupei Luna Amară.

Despre albumul "Aproape", Nick Făgădar a vorbit la ultima sa vizită la RFI Romania:  

"A fost şi din raţiuni estetice, de potrivire, de a da un anumit flow albumului şi atunci de asta am ales să concentram un anumit tip de piese pe acest material. Urmand ca cei care sunt amatori de chestii mai agresive, de chitări distorsionate, de lucruri mai în forţă, nu îi vom uita. Ne vom întâlni cu ei pentru urmatorul album. Cred însă că nu e de ignorat şi latura asta mai lirică."

Luna Amară cântând în studioul RFI Romania, primul lor single de pe albumul "Aproape", piesa "Doar noi doi".

 

 

Considerat un album atipic pentru Luna Amară, Mihnea Blidariu explică:  

"Atipic poate pentru noi, pentru muzica cu care Luna Amară şi-a obişnuit publicul. Cu toate că exista şi albumul “Don’t Let Your Dreams Fall Asleep”, care tot în această linie este. Ca să înţeleagă toată lumea, povestea e simplă. Noi pe la începuturile noastre făceam nişte concerte în memoria lui Kurt Cobain. Erau concerte cover. Nick a început oricum cu chitara acustică înainte să ne întâlnească pe noi, înainte să facem Luna Amară şi a avut mai multe piese în latura asta acustică, semi-acustică. Pentru că aşa cântam atunci, am început să şi compunem în zona asta. Primele piese care au apărut au fost "Roşu aprins", "Downtown Jesus" care-i o piesa foarte veche a lui Nick din vremea când era în liceu. Suntem genul de oameni care nu îşi refuză nici o latură de exprimare artistica dacă o pot accesa şi li se pare că e în regulă, aşa că am zis, daca tot există această latură acustică pe care putem să dezvoltam, atunci hai să o facem, de ce nu?"

Dar iată noutatea săptămânii de la Luna Amară, videoclipul piesei "Aproape", videoclip înregistrat la concertele de lansare a albumului susţinute la Bucureşti în Clubul Ţăranului Român.

 

 

Turneul de promovare a albumului „Aproape” continuă astfel: 16.12 - Cluj (Form Space), 17.12 - Râmnicu Vâlcea (Aby Stage Bar), 13.01 - Constanţa (Doors Club), 14.01 - Galaţi (Daily Pub). 

Dacă doriţi să ne aduceţi în atenţie noutăţi muzicale, e suficient un mail cu recomandarea voastră la adresa valentin.panduru@rfi.ro.

Foto articol: Năluca

 

 

991