Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marți,13 decembrie 2016

dragnea.jpg

Social-democratii refuza invitatia de a participa la negocierile de maine de la Palatul Cotroceni.
Social-democratii refuza invitatia de a participa la negocierile de maine de la Palatul Cotroceni.

Social-democratii refuza invitatia de a participa la negocierile de maine de la Palatul Cotroceni. Seful statului a chemat la consultări partidele care au intrat în Parlament, pentru a nominaliza premierul. Klaus Iohannisa spus inca o data că nu va renunţa la criteriile de integritate pentru desemnarea şefului Executivului.  

sumarul emisiunii 40 de minute

Avocatul Poporului va decide cel tarziu joi daca se sesizeaza sau nu din oficiu in privinta Legii care prevede ca un condamnat penal nu poate face din Guvern, o prevedere care il impiedica pe Liviu Dragnea sa devina premier. Presedintele PSD a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudarii referendumului din 2012.

Liviu Dragnea ii cere premierul Dacian CIolos sa amane reducerea TVA, a acizelor pe carburanti si eliminarea asa-numitei taxe pe stalp. Sunt masuri fiscal programate sa intre in vigoare la 1 ianuarie.  Considerate aceste trei masuri de Banca Mondiala ca motoare ale cresterii economice in anul viitor. 

In tabara liberala, dupa demisia Alinei Gorghiu, Raluca Turcan a fost votata presedinte interimar al PNL. Catalin Predoiu si-ar fi anuntat candidatura pentru presedintia PNL la congresul din februarie anul viitor .

Rex Tillerson, președintele companiei ExxonMobil, a fost nominalizat pentru functia de sef al diplomatiei americane. Considerat un apropiat al presedintelui Vladimir Putin, prin prisma afacerilor derulate, alegerea lui Tillerson ar fi in consens cu intentiile lui Trump de a imbunatati relatiile dintre SUA si Rusia, puternic afectate in ultimii ani.

Iar Germania şi Franţa susţin prelungirea sancţiunilor aplicate Rusiei pentru conflictul din Ucraina…

 
Emisiunea 40 de minute din data de 13 decembrie 2016