Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retrospectiva 2016: Blues, jazz, electro şi rock în anul lui Orizont (1)

Viţa de Vie, Coma, Luiza Zan, Otherside, Luna Amară, Electric Brother, Suzana Laşcu sau toată discografia + album cu piese rare semnate byron, sunt câteva din propunerile discografice ale anului 2016. Despre multe din ele am vorbit deja pe parcursul acestui an la RFI, dar pentru că e final de an, vă propun o retrospectivă şi câteva recomandări pentru a nu trece uşor peste următoarele realizări muzicale româneşti.

Începem cu blues de la noi dar cu sunet "ca afară". Florin Giuglea şi-a început cariera muzicală cântând în The Blue Spirit, trupa lui lui Mike Godoroja, cu care a imprimat un album în anul 2003. În 2006 au urmat doi ani de concerte şi turnee ca membru în trupa de acompaniament a Feliciei Filip. În paralel activează cu Marcian Petrescu în proiectul StoryTellers iar în 2007 în această formulă, înregistrează la Soft Records albumul de blues acustic “Dependent de blues“. În 2008 a fost membru fondator şi a activat în trupa Publika cu care a lansat în 2009 un album nominalizat la “Best Rock Act la Romanian Music Awards“. Din 2015, Florin Giuglea a pornit pe un nou drum dezvoltând un proiect solo. În 2016 a strâns tot ce are mai bun pe albumul de debut “Invitation to the Blues”, aducându-i alături pe vechii săi colegi de scenă şi prieteni printre care Adrian Ciuplea, Hanes Radu şi Mihai Ardelean.

La 15 ani cânta pe scena Festivalului de Jazz de la Sibiu, în anul urmator (2011) era nominalizată la premiile de jazz din Romania pentru debutul anului, iar in 2012, a fost nominalizată la aceleaşi premii pentru titlul de revelaţia anului. Absolventă a Liceului de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, unde a studiat jazz vocal îndrumată fiind de Florin Raducanu, si-a continuat drumul în muzică cu studii la Conservatorul din Groningen în Olanda. În luna august, de ziua ei, Suzana Laşcu a revenit în România pentru a susţine primul şi singurul concert de lansare al albumului de debut "Brains on Fluffy Pillows", la Green Hours în Bucureşti. Un album apărut la casa de discuri Fiver House Records şi născut în urma unei campanii desfăsurată online printr-o platforma de crowdfunding.

 

 

În 2016, Electric Brother a revenit cu un album numit "Rocks". Despre acest artist, fostul ministru şi viitor parlamentar Cristian Ghinea spunea pe internet citez: "Pe lângă muzica proprie, Electric Brother mai face sunet si muzică pentru reclame şi filme. Dacă v-a plăcut "Marţi după Crăciun" al lui Radu Muntean (cum mi-a plăcut mie) şi aţi remarcat muzica, el a făcut-o. Şi multe altele." Iar Mircea Toma scrie despre acest album în paginile revistei B24fun astfel, citez: "Electric Brother Rocks este un cadou minunat, dacă, după ce achizitionaţi online albumul întreg – sau piesă cu piesă – vă mai lasă inima să-l daţi." Va propun, "The Boy" pe versuri şi cu vocea actriţei, Maria Popistaşu.

 

 

Nu sunt tocmai tineri dar 2016 reprezintă un nou debut pentru ei. Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl, Nicu Patoi şi Sorin Voinea au strans pe un disc numit "Legenda" esenţa existenţei lor muzicale cu influenţe din folclorul românesc şi cel balcanic. Dupa cum Mircea Baniciu spune despre muzica trupei Pasarea Rock pentru Mediafax: "Pasărea Rock împleteşte stilul muzical al anilor ‘70 cu influenţele moderne şi ne bucurăm că prin muzica noastră am atins iubitori ai rockului de toate vârstele. Ne mândrim să descoperim adolescenţi care vin la concertele noastre şi savurează muzica pe care o cântăm cu plăcere de-o viaţă”.

 

 

De la veterani, la foarte tinerii artişti membri ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Jazzybirds au lansat în 2016 un nou album numit "On the Road". O bornă în timp după (doar) 2 ani de existenţă muzicală . "Albumul se încadrează pe ansamblu în genul soft-jazz unde alături de improvizaţiile jazzistice nu lipsesc micile incursiuni rock şi deschiderea către pop prin piese ce ar putea deveni cu uşurinţă hit-uri." scrie frumos despre asta Soft Records. Un sunet proaspăt, nouă ne-a plăcut albumul.

 

 

Am păstrat pentru finalul acestei prime părţi a acestei retrospectivei muzicale, unul din discurile eveniment ale lui 2016. Spun asta pentru că este unul din puţinele discuri ce va putea fi ascultat şi la pick-up. Pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert  desfăşurat cu casa închisă la Bucureşti, Coma lansa albumul "Orizont", denumit de ei ca fiind “cel mai frumos album de pe pământ”. Coperta albumului a fost creată de către Saddo, artist ilustrator şi muralist recunoscut atât pentru street art, zonă care l-a lansat, cât şi pentru colaborări cu galerii din Bucureşti, Viena, Berlin, Copenhaga, New York sau Los Angeles. Cu vizual bine lucrat, cu sunet plin şi compoziţii ca "Cel mai frumos loc de pe pamânt", "Document", "Chip", "Vezi", "Un semn" + cinci piese noi printre care "La hotar" şi "Orizont", pe care formaţia le descrie ca fiind o împletire între sensibilitate şi putere, între poetic şi masculin, Coma şi-a mulţumit fanii şi a atras atenţia tuturor (albumul lor a fost promovat şi în reţeaua tv de la metrou). Felicitări tuturor celor care au muncit la acest produs, ca deja nu mai vorbim despre un simplu album.

"Orizont" este disponibil în format fizic şi digital, pentru streaming şi download, pe toate platformele, la următorul link: https://UMR.lnk.to/Coma-OrizontPR şi urmează a fi lansat în varianta vinil chiar înainte de Crăciun, pe 20 decembrie.

 

 

Foto: Coma.