Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 19 decembrie

jurnal_rural_6.jpg

Mai sunt cel mult două săptămâni în care fermierii pot depune cererile pentru ajutorul referitor la motorină
Mai sunt cel mult două săptămâni în care fermierii pot depune cererile pentru ajutorul referitor la motorină
Image source: 
RFI

Până în 15 mai 2017 este deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura ”Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, anunță AFIR.

Beneficiarii direcți sunt fermierii care au aplicat cel puțin un an ”schema simplificată pentru micii fermieri” din Pilonul I, implementată prin APIA, și care doresc să cedeze exploatația agricola prin contract de arendă pe minim 20 de ani sau prin contract de vânzare – cumpărare. Aceștia sunt eligibili pentru a încasa o primă de până la 1.500 euro/an, care va fi plătită până în decembrie 2020.

Valoarea primei anuale este mai mare cu 20% față de suma primită în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri. La prima anuală se vor adăuga sumele primite din arendă sau în urma vânzării exploatației.

Alocarea disponibilă aferentă primei sesiuni de depunere de proiecte pentru submăsura 6.5 este de 112,33 milioane de euro. Modalitatea de depunere a proiectelor este on-line, pe pagina oficială a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

40.000 de euro pentru tinerii care se întorc în agricultură

Tinerii plecați la muncă în străinătate și care doresc să se întoarcă în România ar putea primi, prin Ministerul Agriculturii, 40.000 de euro pentru înființarea unei ferme. Banii ar veni din fonduri europene, iar limita de vârstă pentru tineri este 40 de ani.

”Tinerii pot să facă ce vor în fermă, nu există nicio condiție, doar trebuie să se întoarcă, să se stabilească în mediul rural și să facă o fermă”, spune ministrul agriculturii. Achim Irimescu a mai afirmat și că ”am vorbit recent cu producători mari, care sunt în legătură cu supermarketurile, și care ar dori să stabilească o afacere interesantă: să dea purcei la îngrășat micilor producători și, ulterior, să-i colecteze și să-i ducă în rețeaua de hipermarketuri”.

Ministerul Agriculturii mai spune că și-ar dori ca Agenția Domeniilor Statului să se implice în acest proiect pentru a le putea acorda tinerilor teren agricol gratuit. ”Noi propunem în principiu ca ADS să se implice în procesul de vânzare a terenurilor cu drept de preempțiune, să facă o achiziție de terenuri și să distribuie tinerilor care se stabilesc la țară cinci hectare în folosință cu titlu gratuit”, a detaliat ministrul agriculturii.

Amintim că o nouă lege le permite tinerilor de până în 40 ani, absolvenți de Agronomie, să primească de la stat teren gratuit dacă vor sa înceapă o afacere în domeniul agricol. De asemenea, fermierii care au vârsta până în 40 ani pot accesa fonduri europene nerambursabile, în valoare de maxim 50.000 de euro pe proiect, prin submăsura ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Cererea pentru motorină, până la începutul lui 2017

Mai sunt cel mult două săptămâni în care fermierii pot depune cererile pentru ajutorul referitor la motorina utilizată în agricultură, aduce aminte Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură. ”Aș vrea să îi rog pe fermieri să meargă la centrele APIA și să depună cerere și să nu aștepte data-limită de 31 decembrie. De ce? Pentru că în momentul în care s-a depus acel acord prealabil în 20 de zile vor primi și acordul din partea noastră astfel încât colegii noștri să aibă timp să emită și aceste acorduri. Funcționarii APIA vor avea zile libere în a doua zi de Crăciun, deci pe 26 decembrie, iar data de 31 decembrie va pica într-o zi de sâmbătă și probabil că vom lua hotărârea ca ultima zi să de depunere să se transfere în prima zi lucrătoare a anului următor”, a explicat șeful APIA, Adrian Pintea.

Cererile se depun la Centrele judeţene ale APIA sau al Municipiului Bucureşti pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat.

Apar micile abatoare de familie?

Publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care face referire la abatoarele de capacitate mică şi la punctele de sacrificare îi încurajează pe cei care produc și sacrifică în sistemul gospodăresc, crede vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea. El spune că acest ordin ”va stimula foarte mult fermierii să crească animale în ferma proprie şi de aici să meargă cu ele direct în măcelării, direct în restaurante, direct în supermarket, lucru ce până acum nu s-a întâmplat. Trebuie să susţinem şi micii crescători de animale şi fermieri care nu au acces până la un oraş mare sau care nu pot duce animalele la un abator de mare capacitate, datorită transportului”, a mai spus reprezentantul Autorității.

Astfel fermieri cu 10, 20 sau 50 de bovine, porcine sau ovine pot să-şi contruiască deja puncte de sacrificare şi pot pleca cu carnea direct către piaţa locală, măcelării, supermarketuri. De asemenea, mai spune reprezentantul ANSVSA, a apărut încă un ordin care permite micilor fermieri cu pensiuni, din zonele agro-turistice, să-şi poată sacrifica porcii, dar şi să introducă produsele din lapte şi ouăle direct în pensiuni şi agropensiuni, lucru care nu era permis până acum de legislaţia naţională.

Lactalis, o nouă achiziție în România

Grupul francez Lactalis, care tocmai a cumpărat Covalact, devine jucătorul major în domeniul local al lactatelor și va controla aproape un sfert din piața locală, estimată la 800 de milioane de euro. În mai puțin de un an, Lactalis a cumpărat doi dintre cei mai mari competitori ai săi pe piața românească – Albalact și Covalact, după finalizarea ultimei dintre tranzacții urmând să ajungă la o cifră de afaceri de peste 820 de milioane de lei, potrivit datelor din 2015 raportate la Ministerul Finanțelor. Astfel, Lactalis va ajunge să controleze 23% din piața totală de lactate din România.

Lactalis se va situa la o distanță confortabilă de următorul competitor, tot francez, Danone, care în 2015 a avut o cifră de afaceri de 484 milioane lei. Astfel, francezii, prin cele două companii, vor controla peste 36% din piața locală de lactate.

Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deținând multe branduri. Grupul are în prezent 75.000 de angajați și deține peste 200 de fabrici localizate în 43 de țări la nivel mondial. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro. Dorna Lactate, care deține brandul LaDorna, a fost prima achiziție a Lactalis pe piața românească, în 2008.

Ascultă Jurnal Rural din 19 decembrie 2016