Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retrospectiva 2016: Un zbor până la lună şi înapoi (2)

Printre amintirile muzicale ale lui 2016 merită să reţinem aniversarea celor 20 de ani de activitate muzicală pentru trupa Viţa de Vie sau cei 10 ani de viaţă pentru trupa byron sărbătorită prin relansarea integrală a discografiei într-un pachet surpriză. Acestea sunt doar două din realizarile care mă fac să salut şi astazi, cele mai importante realizări discografice româneşti ale lui 2016.

Începem cu o trupă de folk-rock ambiental care în 2016 a lansat albumul numit „Live din Codrul Ascuns”. Este vorba despre trupa Bucium. „Ideea albumului „Live în Codrul Ascuns” a fost de a înregistra piesele Bucium cele mai apreciate de către public în concertele noastre, într-o formă care să ne reprezinte.” a declarat Alexa Milea, violonista trupei. „Înregistrările au fost făcute de Alex Pascu de la Goodbye to Gravity. Mixajul discului a fost întrerupt de momentul tragediei #colectiv, materialul reprezentând pentru noi în acest moment, mai mult decât o renaştere." a adăugat Andi Dumitrescu. Pe disc se găsesc şi două bonus-track-uri, ca un omagiu fostului toboşar al trupei - Adrian Rugină - reprezentând prima (Colindul Cerbului) şi ultima piesă (Sus la Cheia Raiului) înregistrate alături de el. Bucium - „Frunza verde de trei flori”

Schimbăm genul şi salutăm debutul proiectului muzical CRED CĂ SUNT EXTRATERESTRU.  Vocea vine de la Afo pe care cunoscatorii scenei alternative romaneşti îl ştiu de la Subcarpaţi. Alături de el, Cristi Anca (voce, chitară), Andrei Alexandru (synthtetizator şi scratch), Para (tobe şi drumpad), sub atenta supraveghere a inginerului de sunet, Cosmin Lazăr. În noiembrie au lansat primul lor album, numit „7.83 hz”. Despre acest album, Afo spune: „Aştept de o viaţă să lucrez într-un astfel de proiect. Nu am stat să ne gândim prea mult. Nu suntem adepţii vreunui trend. Ne-am pus la treabă şi uite că după 2 ani de când am deschis primul proiect am terminat şi albumul ăsta care, pentru mine, reprezintă maturizarea mea ca artist.”

Cred Că Sunt Extraterestru - “Zbor”.

Pe 1 decembrie 2006 cântau pentru prima dată sub numele byron pe micuţa scenă de la Lăptăria lui Enache. 10 ani mai târziu, sărbătoresc cu stil lansând un produs discografic inedit pentru piata românească, 11 discuri, întreaga discografie byron, într-un box-set special. Un adevărat răsfăţ dedicat fanilor şi nu numai. Dacă o să prindeţi un exemplar din ediţia limitată a acestui pachet muzical, veţi avea parte şi de câteva noutăţi, dupa cum au explicat în studioul RFI, Sergiu 6fingers alături de Dan Byron.

În primăvara lui 2016, byron a susţinut un concert live în cadrul programului RFI360. byron - "City on fire".

O ştiţi de la Jazzappella, Blue Noise sau proiectul Javra. S-a născut pe muzică jazz însă în 2016 a făcut un alt pas în afara zonei de confort, debutând cu un întreg album electro. „Angel Minus Wings” se numeşte al doilea album de autor semnat A-C Leonte, un produs înregistrat avându-l ca producător pe Tavi Scurtu. Dupa cum explică autoarea: „Albumul cuprinde 12 track-uri, pe care nu le-am premeditat sub un concept, totuşi, conceptul s-a ţesut de la sine, cu fiecare piesă care a apărut în playlist. Este cel mai greu lucru să pun etichete pe munca mea, totuși nu neg că muzica însumează o multitudine de elemente şi influenţe. Din spusele oamenilor care au ascultat deja muzica enumăr şi eu: trip-hop, dub, dnb, neo soul, modal jazz... the a-c blend.”

A-C Leonte - “Sparkles”

Urmatoarea secvenţă muzicală vine din curentul folk, vinovat pentru asta, neobositul Marius Matache. Albumul “Alchimie” schimbă puţin conceptul sunetul chitara rece fiind însoţită de elemente ce amintesc de retro-rock. Avându-l pe Victor Panfilov ca producator al discului, "Alchimie" este un produs semi-conceptual, o poveste cu 11 capitole.

Spre ilustrare, vă prezint aici piesa care deschide albumul, o înregistrare din cadrul programului RFI360. Marius Matache - "Dragostea e un tren".

Încheiem acest al doilea episod al retrospectivei muzicale romaneşti cu piesa care reprezintă una dintre cele mai bune colaborări ale lui 2016. Pentru albumul „Şase” lansat de Viţa de Vie în 2016, trupa a apelat la câteva colaborări interesante, printre acestea apariţia vocilor feminine din Blue Noise pentru piesa „Luna şi noi”. Din experienţa lor impresionantă Viţa de Vie a reuşit anul acesta să atragă atenţia tuturor cu doar o jumătate din album Dupa cum spune chiar Adrian Despot: " „Şase/şase este spart în două albume, prima parte o lansăm acum, iar a doua, pe 20 mai 2017. Este <planul nostru cincinal> pe un an jumătate, început pe 20 februarie cu un concert aniversar si susținut, de-a lungul anului, cu un material nou pe fiecare 20 ale lunii” - Adrian Despot. "Inimi surde", "Luna şi noi", "Pe plaja-n Vama la 5" au fost lansate ca single-uri oficiale. "Luna şi noi" este compusă pentru coloana sonoră a filmului “Ziua când am dat de aripi”, în regia lui Dan Iliuţă. "Luna şi noi" a strâns multe aprecieri, fiind una dintre cele mai frumoase piese apărute anul acesta.

Viţa de Vie - "Luna şi noi"