Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retrospectiva 2016: "Am început să-mi transform gândurile în sunete” (3)

Dacă reuşeşti să priveşti dincolo de ceea ce ecranul îţi oferă, sau ceea ce radiourile de hit-uri îţi propun, o să descoperi o tânără scenă muzicală românească în plină efervescenţă. Salutam diversitatea muzicală într-un ultim episod retrospectiv,iată alte apariţii discografice ale lui 2016.

Acum 10 ani exista o trupă numită Du-teVino formată din Miche Marcu, Bogdan Diaconeasa şi Paul Manolescu. Pentru că ultimul a ales o carieră în film, nu a mai fost loc de muzica pentru acest proiect. Totuşi, acest „du-tevino” a continuat să existe în viata lui Paul, care a renunţat la regie de film revenind în muzică, în prezent formând alături de aceeaşi băieţi, Eyedrops. Cu un sunet atrăgător, Eyedrops aduc un concept nou, „albumul fără de sfârşit”. Mai exact, piesele lor vor fi postate imediat ce au fost înregistrate, exclusiv online. „Este felul nostru de a spune, printre altele, că fiecare piesă este la fel de importantă ca următoarea, şi că viaţa se trăieşte în fiecare zi. Acest concept ne dă libertate totală de mişcare." (Paul Manolescu)

„Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic”, este unul din versurile care explică cel mai bine rostul trupei Subcarpaţi pe scena romanească de astăzi. În 2016, Subcarpaţi şi-a lansat cel de-al patrulea album numit “Satele Unite ale Balcanilor”, lansare susţinută printr-un turneu organizat în zonele subcarpatice ale României, în localităţi mai mult sau mai puţin izolate. Într-un interviu recent, Bean, liderul trupei, vorbea despre ultimul album Subcarpaţi astfel: “Noi luăm folclorul şi facem acest melanj cu ce avem noi în cap. De data asta am bagat mâna în chitări distors, în sunete şi subiecte mai adânci, am încercat să ne depărtăm un pic de chestii concrete, mondene, ca să spun aşa. Şi, cu toate că atacăm subiecte reale, în acelaşi timp preluăm balade clasice, epice, povestite în maniera noastră de MC, dar fără să mai avem nevoie să băgăm de la noi versuri ca să modernizăm.” Şi dacă vă mai spun că “Satele Unite ale Balcanilor”, ultimul album Subcarpaţi, a fost lasat la liber pentru download direct de pe internet, cred că e un gest care trebuia salutat. Puteţi asculta albumul cu un clic, aici.

O altă combinaţie artistică între film şi muzică. Luna noiembrie a adus debutul regizorului George Petroşel în muzică. Sub numele de scena Jurjak, a lansat primul său album numit „Lemon Blues”.12 piese cu influenţe blues, electro, psihedelic şi rock. Pentru cei care nu îl cunosc pe Jurjak acesta spune într-un interviu astfel: „Totul a început în 2005, când m-am apucat să bat toba alături de K-Gula şi Confusion, prima trupă de hip-hop live din România. Am absolvit Dreptul însă mi-am dat seama că nu aş putea să practic această profesie pentru că nu mi se potriveşte. În urma unei călătorii peste ocean, am citit multă poezie şi am început să scriu versuri. Aşa mi-am descoperit latura creativă şi am decis să mă înscriu la Facultatea de Film. Având ritmul în sânge şi ureche muzicală, cu o chitară, o clapă şi câteva noţiuni de teorie muzicală, am început să-mi transform gândurile în sunete.”

Voi fi sincer, nu am fost impresionat de Moonlight Breakfast.. pana acum. Probabil că debutul lor din 2011 în deschiderea concertului Jamiroquai de la Mamaia nu m-a convins. Poate nici nu trebuia. Timpul şi experienţa dedicata muzicii fac astăzi diferenţa. În aprilie 2016 au lansat al doilea album numit “Time”. Au gândit un mic turneu naţional de promovare, după care au facut şi o lansare internaţională de album la Viena, oraşul de rezidenţă al trupei. La 4 ani de la debutul lor discografic, acest al doilea produs va propune 12 piese scrise şi produse de Christie şi Bazooka, o varietate de influenţe muzicale pornind de la soul, trecând prin electro, beat, nu-jazz, gypsy jazz şi terminând cu swing.

Am lasat pentru final un artist care a strâns numeroase premii şi nominalizari dar care preferă să se mândrească cu lunga listă de colaborari muzicale pe care le-a strâns până astăzi. Un artist care abia în 2016 a lansat primul său album de autor. A fost un an bun pentru Luiza Zan. Nu numai că a lansat Heritage, dar a ieşit pe disc cu un concert înregistrat alături de BigBand-ul Radio. După şase albume înregistrate alături de alţi artişti, Luiza Zan a lansat în 2016 cel mai important album din cariera ei muzicală. „Heritage” este un album scris şi compus în întregime de ea. Reprezintă o înşiruire de amintiri, evocari explicite ale vieţii artistei, referinţe clare către înaintaşii ei. Întregul album este dedicat memoriei mamei sale, Maria Zan, îndrăgitul profesor de violă şi vioară, cea care a încurajat-o pe Luiza să urmeze o carieră în muzică. Un album pe care Luiza Zan l-a prezentat în premiera aici, la RFI.

 

 

De pe albumul "Heritage" al Luizei Zan, ascultă piesa "Until i fall asleep".