Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Absurdul războiului în "No Man's Land"

Bazat pe un scenariu scris de un bosniac, cu un regizor bulgar și o distribuție românească, Teatrul Naţional Bucureşti vă invită să vedeţi "No Man’s Land". O satiră împotriva războiului, având ca punct de pornire absurdul războiului dintre Bosnia şi Serbia. 

Doi soldați, unul bosniac, celălalt sârb, se trezesc blocați în tranșeele dintre linii. Vorbesc aceeași limbă, cunosc aceiași oameni, se uită la aceleași meciuri de fotbal sau filme, dar se urăsc de moarte. Un al treilea soldat zace pe o mină care, la cea mai mică mișcare, urmează să explodeze, ucigând totul în jur. Actorii care îi interpretează pe cei trei soldaţi din "No Man’s Land", Mihai Călin, Richard Bovnoczki şi Ciprian Nicula, au prezentat spectacolul lor de la Sala Studio a TNB, în cadrul programului RFI360.

Piesa reprezintă o dramatizare a filmului No Man’s Land (scenariul și regia Danis Tanović), câștigător al Premiului Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin, 2001.

Alexander Morfov este unul dintre cei mai cunoscuți regizori bulgari de teatru, cu spectacole de mare succes nu numai în țară natală, dar și pe scenele unor importante teatre din Rusia, Macedonia, Israel etc. A obținut numeroase premii naționale și internaționale de teatru, printre care „Askeer” și „Icarus” (Bulgaria), „Muza de aur”, „Sufita de aur”, „Masca de aur”, „Turandot de cristal” și „Pescărușul” (Rusia). "No Man’s Land" reprezintă cea de-a treia sa colaborare cu Teatrul Național din București, după "Vizita bătrânei doamne" de Friedrich Dürrenmatt și "Furtuna" de William Shakespeare, ultimul dintre acestea aducându-i actorului Mihai Călin Premiul Uniter pentru Cel mai bun rol secundar - Caliban.

Alaturi de cei trei actori distribuiti in roluri principale, pe scena ii veti vedea si pe Marcelo S.Cobzariu, Rareş Florin Stoica, Mihai Munteniţă, Ionuţ Toader, Andrei Atabay, Denis Hanganu, Vitalie Bichir, Eduard Adam, Mădălin Mandin, Adrian Iosif Pop, George Piştereanu, Alexandra Sălceanu/Aylin Cadîr, Fulvia Folosea, Nicolae Dumitru, Aurel Ungureanu, Ionuţ Nicolae şi Silviu Negulete.

Spectacolul va avea o nouă reprezentaţie la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti pe 3 februarie 2017. Pentru bilete, accesaţi website-ul TNB.

Foto articol: Florin Ghioca/TNB