Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 18 ianuarie 2017

inchisoare.jpg

Gratierea si modificari la Codul Penal, doua proiecte controversate ale ministrului Justitiei
Gratierea si modificari la Codul Penal, doua proiecte controversate ale ministrului Justitiei

Graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Sunt categoriile vizate de ordonanta de urgenta privind gratierea. Pe de alta parte o modificare a legislatiei penale dorita de ministerul Justitiei stabileste ca abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă prejudiciul depășește 200.000 de lei 

sumarul emisiunii 40 de minute

Nu suntem de acord cu grațierea! Nu există justificare, în afară de vreun interes ocult, reactioneaza procurorul general care spune ca vointa legiuitorului a fost foarte clara cand a incriminat acele fapte. In 40 de minute un interviu cu Augustin Lazar.  

Inchisori prea aglomerate sunt in toata lumea iar Franta este un exemplu. Aproape 70.000 de detinuti sunt astazi in penitenciarele din Hexagon, un record. In 2013 statul francez cheltuia pentru fiecare prizonier 1600 de euro pe luna.

 Uniunea Europeană a devenit o cetate asediată din toate direcţiile, inclusiv din interior. Numeroase analize apărute în presa franceză ajung la această concluzie. Situaţia este într-adevăr inedită de la al doilea război mondial încoace: europenii vor trebui să se obişnuiască foarte repede cu ideea că la Washington nu mai au un protector.

Iar de la Davos vicepresedintele american Joe Biden avertizeaza inca odata ca Rusia va incerca sa influenteze alegerile care vor avea loc in acest an in diverse state europene, asa cum a facut si in cazul celor din Statele Unite.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 18 ianuarie 2017