Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 23 ianuarie

iarna_2.jpg

Liderii fermierilor din agricultura ecologică cer Comisiei Europene o ”abordare complet nouă” a Politicii Agricole Comune
Liderii fermierilor din agricultura ecologică cer Comisiei Europene o ”abordare complet nouă” a Politicii Agricole Comune
Sursa imaginii: 
RFI

Comisia Europeană a transmis României un răspuns privind schimbările ce urmează să fie făcute în legislația subvențiilor, iar Bruxelles-ul a cerut mai multe clarificări cu privire la sprijinul cuplat acordat într-un sector sau altul.

Cea mai acută problemă este în cazul crescătorilor de animale, iar noul secretar de stat în MADR, Alexandru Potor, merge la Bruxelles să apere interesele fermierilor români.

Un regulament european spune că sprijinul cuplat se poate acorda pentru zone sau sectoare aflate în dificultate și cel puțin în ceea ce privește vacile de lapte, România nu a explicat suficient de bine, cu suficiente argumente, faptul că sectorul este în dificultate, ba chiar în regres.

Dumitru Grigorean, președintele Asociației crescătorilor de bovine pentru carne, spune că rolul sprijinului cuplat nu este de a crește producția într-un anumit sector de activitate, ci de a-l menține la un nivel la care se afla înainte de intervenție.

”Eu sper să găsim argumente în așa fel încât să nu se piardă această formă de sprijin, ar fi un dezastru. La vaca de carne lucrurile ar fi puțin mai simple. Dorința noastră e să rămână ambele forme de sprijin, sperăm să nu se ajungă la eliminarea sprijinului cuplat”, spune Dumitru Grigorean.

Modificările care se vor aplica la subvenții urmează să intre în vigoare începând cu acest an, urmând să fie valabile până în 2020.

Tractoarele, afacerea anului

Vânzările de tractoare în România au urcat anul trecut cu peste 30%, la circa 2.300 de utilaje, potrivit datelor unei firme cu activitate specifică în piața locală. Acesta este primul an din ultimul deceniu cu vânzări de peste 2.000 de unităţi. La un preţ mediu de 50.000 de euro pentru un tractor, piaţa poate fi estimată la circa 115 milioane de euro.

Reprezentanții firmei spun că explicația vine din faptul că multe ferme mici şi medii sunt pe punctul de a înfiinţa parcuri noi de utilaje.

Creşterea vânzărilor de tractoare vine în pofida faptului că valoarea totală a producţiei agricole a scăzut cu circa 2,7% în 2016 faţă de anul precedent, ajungând la 15 miliarde de euro. Acesta este cel mai slab rezultat din ultimii patru ani, potrivit unor date estimative publicate de Eurostat.

Se plătesc subvențiile pentru motorină

APIA a primit peste 119 milioane de lei, bani cu care să plătească fermierilor motorina utilizată în trimestrul III al anului 2016, urmând ca centrele județene ale agenției să emită în aceste zile ordinele de plată către aproape 12.000 de beneficiari.

Amintim că până la 31 ianuarie se depun cererile de plată a ajutorului pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură aferente perioadei 01 octombrie – 31 decembrie 2016.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, stabilită la 21 de euro/1000 litri) pentru motorina folosită la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea unitară, stabilită prin lege, este de 1,79 lei/litru.

Pentru a primi banii, fermierii trebuie să depună la APIA, între altele, documente care să dovedească fie suprafața lucrată, fie numărul de animale din fermă, dar și facturi pentru motorina cumpărată în ultimul trimestru al anului trecut.

Fermierii ”eco” cer schimbarea PAC

Liderii fermierilor din agricultura ecologică cer Comisiei Europene o ”abordare complet nouă” a Politicii Agricole Comune. Într-o scrisoare trimisă comisarului Phil Hogan, ei susțin că actuala politică agricolă a Uniunii Europene este mult prea concentrată asupra competitivității sectorului, subminând eforturile privind securitatea alimentară și schimbările climatice.

Fermierii care lucrează în regim ecologic spun că există un număr mare de consumatori în Uniunea Europeană care sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse organice de calitate. Mai mult decât atât, agricultorii din domeniul eco spun că oficialii Comisiei Europene ar trebui să aibă o nouă perspectivă a politicii agricole încurajând mai degrabă integrarea producției de alimente de calitate, pentru piața europeană, și eliminarea progresivă a abordării ”alimente ieftine” pentru piețele globale.

Pentru ca aceste idei să devină realitate, fermierii din sectorul ecologic propun o restructurare a plăților, sub un singur pilon unic, în care cea mai mare parte a fondurilor europene (80%) să fie acordată pentru fermierii care realizează produse finite de calitate și/sau oferă servicii în cadrul fermei lor.

Fondurile rămase, circa 20%, ar putea fi folosite pentru aspecte legate de consiliere agricolă, investiții în agricultură, plăți ecologice și activități promoționale.

Conform datelor Eurostat, România are 246.000 de hectare de teren pe care fermierii cultivă în regim ecologic. Anual, în România se vând alimente organice în valoare de peste 100 milioane de euro. Germania, cel mai producător de profil, depășește 6 miliarde de euro.

 
Ascultă Jurnal Rural din 23 ianuarie 2017