Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iertarea: "Este a celor puternici şi înseamnă vindecare"

Sănătatea organismului ţine nu doar de starea fizică, ci şi de cea emoţională. Ştiinţa a demonstrat că sentimentele negative puternice au un efect asupra stării generale şi pot duce la somatizări, apoi la boli fizice sau psihice. 

Iertarea este un element important al igienei emoţionale. Este însă iertarea o nevoie a celui care iartă sau a celui iertat? Este a celor puternici sau a celor slabi? Înseamnă să accepţi orice din partea celor din jur? Care sunt modelele greşite ale iertării pe care le învăţăm în copilărie? Răspunsuri de la Zenobia Niculiţă, psiholog şi cadru universitar, iniţiatoarea unui proiect în domeniul psihologiei iertării: 

"Cu toţii avem nevoie să iertăm. Nu TREBUIE, dar este nevoia de a ne desprinde de acele lucruri care ne rănesc. Iertarea este eliberatoare pentru cel care o acordă. Nu înseamnă că partea negativă a vieţii nu există, nu înseamnă pasivitate sau validare a răului, nu înseamnă un cec în alb celor care ne pot răni. Înseamnă însă vindecare." spune Zenobia Niculiţă, invitata Sănătatea FM. 

 
ASCULTĂ: Zenobia Niculiţă, intervievată de Ioana Haşu-Georgiev